ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Newsletter No 9

                                                                                                                                       Newsletter Νο  9| 07/04/2023

Το Επιμελητήριο Koζάνης ενημερώνει τα μέλη του:

Επιμελητηριακά Νέα

 

 -

Για περισσότερα κάντε κλικ  εδώ

-

Πρώτη  παρουσίαση  σημαντικής  δέσμης  χρηματοδοτήσεων  για  τον  Ψηφιακό  αλλά  και  τον  Πράσινο  Μετασχηματισμό των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων  στο  πλαίσιο  του  νέου  ΕΣΠΑ -  Πρόγραμμα  Ανταγωνιστικότητα  2021-2027  διοργάνωσαν  την Πέμπτη 06/04/2023 και  ώρα 18:00  στο κτίριο  της  Περιφέρειας  Δυτικής  Μακεδονίας, στη Ζ.Ε.Π. Κοζάνης,  η Ειδική  Γραμματεία  Διαχείρισης  Προγραμμάτων  ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία  Διαχείρισης  του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»  και η ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ, εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, με  τη  συνεργασία  της  ΑΝΚΟ   ΔΥΤΙΚΗΣ   ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  και  των   Επιμελητηρίων  της   Περιφέρειας   Δυτικής Μακεδονίας

 

Για περισσότερα κάντε κλικ  εδώ

-

Πρώτη κοινή συνάντηση των τεσσάρων Επιμελητηρίων της ΠΔΜ με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, της διοίκησης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ΔΜ και του Cluster  βιοοικονομίας  και  περιβάλλοντος  της  Περιφέρειας  Δυτικής Μακεδονίας

 

Για περισσότερα κάντε κλικ  εδώ

-

Συνάντηση  Εργασίας  - Σύσκεψη  Επαγγελματικών  Φορέων  Σχετικά  με  τις  Εξελίξεις  στο  θέμα  της  Γέφυρας  των  Σερβίων

Έκτακτη  σύσκεψη  πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα  20  Μαρτίου  2023  και  ώρα 19:00, στην  αίθουσα  συνεδριάσεων  του  Δ.Σ Βελβεντού   με θέμα τις εξελίξεις  του  θέματος  της  γέφυρας  των  Σερβίων, από  τη  Διοίκηση  του Επιμελητηρίου  Κοζάνης  με τους  Πρόεδρους και τα μέλη των Διοικητικών  Συμβουλίων των  Εμπορικών  Συλλόγων  Σερβίων,  Βελβεντού,  Αιανής,  και  Κοζάνης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος  Βελβεντού κ. Στεργίου Μανόλης, ο  Περιφερειάρχης  Δυτικής Μακεδονίας  κ. Κασαπίδης Γεώργιος  και  ο Αντιπεριφερειάρχης  Οικονομικών  κ.  Μακρυγιάννης Μενέλαος.

Συζητήθηκε το σύνολο των  προβλημάτων  που  απασχολούν  τον   εμπορικό  και  επιχειρηματικό κόσμο  της  περιοχής και  διατυπώθηκαν προτάσεις  και παρεμβάσεις για  την  επίλυση  του   προβλήματος.

Για  περισσότερα  κάντε κλικ  εδώ

-

O Πρόεδρος  του  Επιμελητηρίου  Κοζάνης   στο  West   με  τον  κ. Δ.  Βακρατσά

Για  περισσότερα  κάντε κλικ  εδώ

-

Το Σωματείο Ψυκτικών  Δυτικής  Μακεδονίας και το Ε.Β.Ε. Ν. Κοζάνης, συνδιοργάνωσαν  στο αμφιθέατρο του επιμελητηρίου Ν. Κοζάνης  στην  Πτολεμαΐδα, ημερίδα  με  θέμα  Ηλεκτρονικό  Δελτίο  Ελέγχου  Ψυκτικών  και  κλιματιστικών  εφαρμογών

 

Το Σωματείο Ψυκτικών Δυτικής Μακεδονίας και το Ε.Β.Ε. Ν. Κοζάνης, συνδιοργάνωσαν σήμερα στο αμφιθέατρο του επιμελητηρίου Ν. Κοζάνης  στην  Πτολεμαΐδα, ημερίδα με θέμα Ηλεκτρονικό Δελτίο Ελέγχου Ψυκτικών και κλιματιστικών εφαρμογών.

Για  περισσότερα  κάντε  κλικ εδώ

-

Δυναμική η  συμμετοχή  των  Επιχειρήσεων  - μελών  του  Επιμελητηρίου  Κοζάνης  στην  Food Expo  και  στην Verdetec

Δυναμική  κρίνεται  από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου  Κοζάνης η συμμετοχή των  επιχειρήσεων  -  μελών  του  στην  μεγαλύτερη  έκθεση  Τροφίμων και Ποτών Food  Expo που  πραγματοποιήθηκε   από τις  18 Μαρτίου  έως  τη Δευτέρα  20 Mαρτίου  στο  Metropolitan   Expo   και στην 5η διεθνής έκθεση Verde.tec  , που αφορά  τις  Τεχνολογίες  Περιβάλλοντος  και   πραγματοποιήθηκε  από τις 17 εώς τις 19 Μαρτίου στην Αθήνα,  σε συνεργασία με την περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας.

Για  περισσότερα  κάντε  κλικ  εδώ

-

Ξανάνοιξε τις πύλες του το Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στα κοίλα την Τρίτη 21/02

 

Δυναμική  κρίνεται  από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου  Κοζάνης η συμμετοχή των  επιχειρήσεων  -  μελών  του  στην  μεγαλύτερη  έκθεση  Τροφίμων και Ποτών Food  Expo που  πραγματοποιήθηκε   από τις  18 Μαρτίου  έως  τη Δευτέρα  20 Mαρτίου  στο  Metropolitan   Expo   και στην 5η διεθνής έκθεση Verde.tec  , που αφορά  τις  Τεχνολογίες  Περιβάλλοντος  και   πραγματοποιήθηκε  από τις 17 εώς τις 19 Μαρτίου στην Αθήνα,  σε συνεργασία με την περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας.

Για περισσότερα  κάντε  κλικ  εδώ


Ανανεώσεις   Αδειών  Ασφαλιστικών   Διαμεσολαβητών  που  Λήγουν  31-12-2022   και   προσκόμιση  15ώρου  επαναπιστοποιήσεων  για το έτος 2022.

 Το Επιμελητήριο Κοζάνης υπενθυμίζει στα μέλη-ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές ότι η ανανέωση των αδειών που λήγουν την 31η .12.2022, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στο χρονικό διάστημα από 1.1.2023 έως και 31.3.2023, προσκομίζοντας τα οριζόμενα εκ του N.4583/18-12-2018 και της Απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Ελλάδος 45/21.11.2014  (ΦΕΚ Β3350/12.12.2014).

 Για  περισσότερα  κάντε  κλικ  εδώ

-

Δράσεις  αντιμετώπισης  της  Ανεργίας

Συμπλήρωση Ερωτηματολογίου ωφελούμενων ανέργων για τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ σε ψηφιακές  και πράσινες   δεξιότητες

Ξεκινάει σήμερα, 29 Μαρτίου 2023, η διαδικασία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου για τους άνεργους ωφελούμενους της ΔΥΠΑ που έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης, στο πλαίσιο του έργου «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και  επανακατάρτισης  σε  κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες».

Υπενθυμίζεται, ότι  η συμπλήρωση  του  ερωτηματολογίου  είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι ωφελούμενοι να λάβουν το εκπαιδευτικό  επίδομα  που  δικαιούνται  με  βάση  τη  συμμετοχή  τους  στο  πρόγραμμα. Οι  ερωτήσεις που περιέχονται αφορούν στην αξιολόγηση των προγραμμάτων κατάρτισης σε μια σειρά από τομείς όπως η οργάνωση, το περιεχόμενο και η αποτελεσματικότητα της κατάρτισης.

Το ερωτηματολόγιο  είναι  διαθέσιμο  μέσω  της  ιστοσελίδας  του  voucher: https://voucher.gov.gr -> Συμπλήρωση Ερωτηματολογίου Ωφελούμενου (πρόσκληση Ανέργων) ή εναλλακτικά μέσω του συνδέσμου:https://kub.voucher.gov.gr/oaed-sub2/beneficiary/questionnaire/front

Για περισσότερα  κάντε  κλικ  εδώ

-

Α. ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΗΣ Δ.ΥΠ.Α.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για τον μήνα Φεβρουάριο 2023, ανήλθε σε 1.074.573 άτομα. Από αυτά 538.940 (ποσοστό 50,2%) άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 535.633 (ποσοστό 49,8%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανέρχονται σε 388.011 άτομα (ποσοστό 36,1%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 686.562 άτομα (ποσοστό 63,9%).

Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών ο οποίος ανέρχεται σε 358.727 άτομα (ποσοστό 33,4%).

Το εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας [1] εκπαίδευσης συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των εκπαιδευτικών επιπέδων ο οποίος ανέρχεται σε 512.650 άτομα (ποσοστό 47,7%).

Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ο οποίος ανέρχεται σε 332.422 άτομα (ποσοστό 30,9%) και 201.369 άτομα (ποσοστό 18,7%) αντίστοιχα.

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων [2], για τον μήνα Φεβρουάριο 2023, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 239.196 άτομα, από τα οποία οι 134.575 (ποσοστό 56,3%) είναι κοινοί άνεργοι και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων ανέργων και οι 104.621 (ποσοστό 43,7%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 106.013 (ποσοστό 44,3%) και οι γυναίκες σε 133.183 (ποσοστό 55,7%).

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων 112.970 (ποσοστό 47,2%) είναι κοινοί, 2.453 (ποσοστό 1,0%) είναι οικοδόμοι, 104.621 (ποσοστό 43,7%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 18.402 (ποσοστό  7,7%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 666 (ποσοστό 0,3%) είναι εκπαιδευτικοί, και 84 (ποσοστό 0,0%) είναι λοιποί.

Για περισσότερο αναλυτικά στατιστικά στοιχεία στο σύνολο της χώρας και σε επίπεδο Περιφέρειας καθώς και συνοπτικές εκθέσεις εγγεγραμμένης ανεργίας, βλ. www.dypa.gov.gr /Στατιστικά/Στατιστικά Στοιχεία.

[1] Στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση συμπεριλαμβάνεται και η  Μεταδευτεροβάθμια  εκπαίδευση.

[2]Σύμφωνα με την ισχύουσα διοικητική διαδικασία, η  πρώτη  πληρωμή  γίνεται 37 ημέρες μετά την εγγραφή του δικαιούχου επιδόματος ανεργίας.

Για  περισσότερα  κάντε  κλικ εδώ

-

Xρηματοδοτικά  Εργαλεία

Πρώτη  (1η)  Τροποποίηση  της  Πρόσκλησης  υποβολής  αιτήσεων  χρηματοδότησης  στη  Δράση  «Πράσινος  Μετασχηματισμός   ΜμΕ»  

Προκηρύχθηκε η  Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», προϋπολογισμού 700.000.000 €,  η οποία ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι  οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.

Για περισσότερα  κάντε  κλικ  εδώ

-

22-03-2023: Ολοκληρωμένες  παρεμβάσεις  συμβουλευτικής, επαγγελματικής  κατάρτισης  και  πιστοποίησης δεξιοτήτων για  εργαζόμενους  και  αυτοαπασχολούμενους  σε  επισφαλείς  θέσεις  στις  περιφέρειες  της  Δυτικής  Μακεδονίας  και  της Πελοποννήσου

Η Δράση εντάσσεται στην Κατηγορία Παρέμβασης που αφορά τις άμεσες παρεμβάσεις απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής στις επηρεαζόμενες περιοχές. Αφορά τους εργαζομένους των Λιγνιτικών Περιοχών, ιδίως λόγω της αδυναμίας άμεσης προσαρμογής τους στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης σε τοπικές οικονομίες με κατά τεκμήριο αδύναμη και παραδοσιακή οικονομική βάση. Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση της απασχόλησης για εργαζόμενους και αυταπασχολούμενους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας στις περιοχές απολιγνιτοποίησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (περιοχή Μεγαλόπολης).

 Για περισσότερα  κάντε  κλικ  εδώ

Επιχειρηματική  και Οικονομική Επικαιρότητα

Δημοσιεύθηκε  η  Κοινή Υπουργική Απόφαση – Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ένταξης

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο για τη μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους, σε συνέχεια της δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 1217/6.3.3023) που εξειδικεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα θεσπίστηκε στο Ν. 4997/2022 (άρθρο 9) με στόχο την αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, μέσω παροχής κινήτρων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Διαγωνισμός για τα  Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2023

Δηλώστε συμμετοχή έως την 30η Ιουνίου 2023

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σας καλεί να συμμετάσχετε στο Διαγωνισμό για τα «Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2023», που απευθύνεται σε Δημόσιους Φορείς. Στόχος του Διαγωνισμού, είναι η αναγνώριση και επιβράβευση της αριστείας των δημοσίων φορέων που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Στο 6,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Αύξηση 14,8% στα είδη διατροφής

 

Αποκλιμακώθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο εφέτος ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού, καθώς διαμορφώθηκε στο 6,1% από 7% τον Ιανουάριο, και έναντι 7,2% τον Φεβρουάριο 2022. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση αυτή οφείλεται στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και είδη διατροφής αυξήθηκε 14,8%.

Για  περισσότερα  κάντε  κλικ  εδώ

-

ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή αύξηση 0,4% στον «εισαγόμενο πληθωρισμό» τον Ιανουάριο 2023 πληθωρισμός ΕΛΣΤΑΤ

Περιορίστηκε στο 0,4% η αύξηση  του  γενικού  δείκτη  τιμών  εισαγωγών  στη  βιομηχανία τον Ιανουάριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του  Ιανουαρίου  2022,  έναντι  αύξησης  31,8%  που  σημειώθηκε κατά  τη  σύγκριση  των  αντίστοιχων  δεικτών  το  2022  με  το  2021.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οριακή αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 6,3%, και

β. Στη μείωση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 2,3%.

Παράλληλα, ο γενικός  δείκτης  παρουσίασε  μείωση 0,8% τον Ιανουάριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 9,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022 με το 2021.

Για  περισσότερα  κάντε κλικ  εδώ

-

ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ


 

Η Εθνική Συμμαχία για  τις Ψηφιακές  Δεξιότητες  και  την  Απασχόληση,  ένας  συνασπισμός  οργανισμών,  προερχόμενων  από  τον  δημόσιο,  τον ιδιωτικό  τομέα  και  την  κοινωνία  των  πολιτών  που  έχει στόχο την μείωση του ψηφιακού χάσματος και την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην ελληνική κοινωνία, μας ενημέρωσε για την διοργάνωση της δημοφιλούς πρωτοβουλίας των Ευρωπαϊκών Βραβείων Ψηφιακών Δεξιοτήτων.

Για  περισσότερα  κάντε κλικ  εδώ

-

Χαμηλό το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα

 

Η χώρα είναι ουραγός της αγοραστικής δύναμης στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων της Eurostat από το Pricefox. Χαμηλότερα μόνο Σλοβακία, Βουλγαρία. Σημαντικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στο κόστος ζωής. Αναλυτικοί πίνακες.

Για περισσότερα κάντε κλικ     εδώ

-

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 έως 120 δόσεις: Οι προϋποθέσεις και η διορία για την ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ

Την Παρασκευή 7 Απριλίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την αναβίωση των 72 έως 120 δόσεων προς τον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.

Ειδικότερα όσοι έως 01/02/2023 είχαν απολέσει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις ως 120 δόσεις και ως 72 δόσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΚΕΑΟ έως 31 Ιουλίου 2023. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταβάλλει μέχρι τις 31 Ιουλίου δύο δόσεις αναβιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ρυθμίσεις.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Σε τροχιά μετεξέλιξης το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ- Κάρτα εργασίας στην εστίαση

Στη μετεξέλιξη του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, με σοβαρή μείωση της γραφειοκρατίας και αλλαγές που όμως δεν θα θίγουν τον πυρήνα των βασικών εργασιακών κανόνων, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Στρατινάκη, σε διαδικτυακή της παρέμβαση στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης.

Για περισσότερα κάντε κλικ  εδώ



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR