ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Newsletter Νο 6 Eπιμελητηρίου Κοζάνης


 Newsletter  Νο  61 Iανουαρίου  2023

Το Επιμελητήριο Koζάνης ενημερώνει τα μέλη του:

Επιμελητηριακά Νέα

 

"Γέμισε ευχές και χαμόγελα το Επιμελητήριο Κοζάνης, στην καθιερωμένη εκδήλωση ανταλλαγής ευχών για το νέο Έτος που έγινε τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου.

Μέλη, φίλοι, συνεργάτες και εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων αντάλλαξαν  ευχές  για  το 2023. Την εκδήλωση  τίμησαν  με  την  παρουσία τους πρόεδροι του φορέα, μέλη της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων της περιοχής. Ο Πρόεδρος του  Επιμελητηρίου  Κοζάνης κ. Γιάννης Μητλιάγκας ευχήθηκε  σε όλους υγεία, προσωπική  και  οικογενειακή  ευτυχία.

Για τα μέλη και τους φίλους του Επιμελητηρίου  τόνισε  πως  το  2023  απαιτεί, δύναμη, δράση, δημιουργία  και  φυσικά διεκδίκηση και διορατικότητα, χαρακτηριστικά που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας και ειδικότερα το επιχειρείν".

 Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Έναρξη ατομικής επιχείρησης με πέντε κλικ από τον υπολογιστή

 

Στο Gov.gr προστίθεται πλέον άλλη μία υπηρεσία (στις πάνω από 1.500 εφαρμογές που λειτουργούν ήδη) ώστε να μην χρειάζεται άλλο πια να τρέχει για έναρξη από ΔΟΥ σε ΕΦΚΑ, Επιμελητήρια, ΓΕΜΗ κ.λπ.

Με μόλις λίγα κλικ μέσω διαδικτύου:

- θα κάνει έναρξη εργασιών στην ΑΑΔΕ

- θα παίρνει βεβαίωση έναρξης με τα στοιχεία της νέας επιχείρησης που μόλις δημιούργησε

- οι βεβαιώσεις που εκδίδονται, θα αποστέλλονται αυτομάτως από την ΑΑΔΕ, απευθείας στον ΕΦΚΑ

- θα κάνει εγγραφή στο ΓΕΜΗ και θα παίρνει αριθμό Εμπορικού Μητρώου

- θα εγγράφεται και στο Επιμελητήριο

 Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Επιμελητήριο Κοζάνης: Έκδοση δωρεάν Ψηφιακών Υπογραφών για τις κεφαλαιουχικές εταιρείας

 

 

Το Επιμελητήριο Κοζάνης ενημερώνει τα μέλη του, ότι από τις 30/11/2022 άρχισε η έκδοση δωρεάν ψηφιακών υπογραφών από το Επιμελητήριο, μέσω της πλατφόρμας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (https://www.businessportal.gr/) για τις κεφαλαιουχικές εταιρίες με νομική μορφή Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρία), Ε.Π.Ε. (Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης) και Ι.Κ.Ε. (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική εταιρία).

 Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Δράσεις αντιμετώπισης της Ανεργίας

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,4% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2022

Στο 11,4% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2022 έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 13,1% τον Νοέμβριο του 2021 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 11,5% τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.115.797 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 31.125 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 (+0,8%) και κατά 7.425 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022 (+0,2%).
Παράλληλα, οι άνεργοι ανήλθαν σε 527.758 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 85.828 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 (-14,0%) και κατά 6.039 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022 (-1,1%).

 Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Διαθέσιμη από 9.11.2023  στο Gov.gr Wallet  η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ

 

Από τα Γραφεία Τύπου των Υπουργείων Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Διαθέσιμη μέσω του gov.gr Wallet είναι  από  Δευτέρα  9 Ιανουαρίου 2023, η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες που αναζητούν εργασία και είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν σε κινητά τηλέφωνα, tablet και άλλες κινητές συσκευές την νέα ψηφιακή κάρτα και να τη χρησιμοποιούν για εύκολη και άμεση πρόσβαση στις παροχές που δικαιούνται. Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Xρηματοδοτικά  Εργαλεία

Εγκρίθηκε η δεύτερη πληρωμή, 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα για τη δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το αίτημα (επιδοτήσεις: 1,72 δισ. ευρώ και δάνεια: 1,84 δισ. ευρώ) κατατέθηκε στις 30.9.2022, δια του αρμόδιου για την υλοποίηση του εθνικού Προγράμματος, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, αφού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα 28 προβλεπόμενα ορόσημα. Από αυτά, 19 αφορούν σε μεταρρυθμίσεις, 6 σε επενδύσεις, ενώ 3 ορόσημα -που εκπληρώθηκαν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό- σε δάνεια.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Αγροδιατροφή: Κατατέθηκαν συνολικά 330 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων

 

Ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2022, ο 1ος κύκλος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς "Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια" του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.Στο εν λόγω καθεστώς ενίσχυσης κατατέθηκαν συνολικά 330 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού €483.575.704,17, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

9/1/2023: Μηχανισμός Στήριξης της Επιχειρηματικότητας για τη Δίκαιη Μετάβαση

Στις παρεμβάσεις της Προτεραιότητας 1 του ΠΔΑΜ 2021-2027 πρoβλέπονται δράσεις στήριξης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων με την συγκρότηση Μηχανισμού Στήριξης της Επιχειρηματικότητας για τη Δίκαιη Μετάβαση (εφεξής και Μηχανισμός Υποστήριξης), οποίος θα οργανωθεί και θα παρέχει υπηρεσίες σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, καλύπτοντας όλες τις Περιοχές ΔΑΜ με υπηρεσίες γενικής και ειδικής υποστήριξης όλων των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων (υπό σύσταση, υφιστάμενες, νεοφυείς) ή των δυνητικών επενδυτών με υπηρεσίες σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή. Οι λιγνιτικές περιοχές θα καλύπτονται με τοπικούς μηχανισμούς.Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

9/1/2023: Στοχευμένες δράσεις Κοινωνικής Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας στις Περιοχές ΔΑΜ

Η Δράση εντάσσεται στην Προτεραιότητα 1 του ΠΔΑΜ 201-2027 και αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη  στοχευμένων  Παρεμβάσεων  Κοινωνικής Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας που αφορούν στους τομείς προτεραιότητας των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, με στόχο την υποστήριξη του παραγωγικού μετασχηματισμού και την κάλυψη συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών που συνδέονται ή επηρεάζονται από την αλλαγή της υφιστάμενης οικονομικής δραστηριότητας.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Προκήρυξη  Καθεστώτος Ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα 360» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

Από 9 Ιανουαρίου έως και τις 10 Απριλίου  2023  μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις ένταξης στο νέο καθεστώς ενίσχυσης «Επιχειρηματικότητα 360°» του Αναπτυξιακού νόμου.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της προκήρυξης με ειδικότερες πληροφορίες και το υποστηρικτικό υλικό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr) και η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (https://opsan.mindev.gov.gr).

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Επιχειρηματική και Οικονομική Επικαιρότητα

ΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

 

Στις 104,3 μονάδες αυξήθηκε τον Δεκέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, έναντι 101,4 μονάδων τον Νοέμβριο, σε μία από τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων 9 μηνών, αναφέρει ο ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η άνοδος αυτή συγκλίνει με τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση, παρά τις επιμέρους εθνικές διαφοροποιήσεις.

Η άνοδος προέρχεται από τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει στα επίπεδα των αρχών του έτους. Αντίθετα, και παρά την εορταστική περίοδο, οι προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο επιδεινώνονται, όπως και στις ιδιωτικές κατασκευές.Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Επίδομα θέρμανσης: «Κατεβάζει ρολά» η εφαρμογή, ποιοι «πάνε ταμείο», πότε και τι θα πάρουν

Πρωτοφανές μπαράζ αιτήσεων από εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που σπεύδουν να προλάβουν τη νέα προθεσμία που λήγει  για το επίδομα θέρμανσης κλειδώνοντας ποσά που κυμαίνονται από 100 έως 1.600 ευρώ.
Την ίδια ώρα με τις τιμές του πετρελαίου να κινούνται ανοδικά μετά το «ψαλίδισμα» της κρατικής επιδότησης κατά 10 επτά το λίτρο χιλιάδες καταναλωτές περιμένουν με αγωνία να εισπράξουν την ενίσχυση προκειμένου να αναπληρώσουν μέρος των απωλειών στον οικογενειακό προϋπολογισμό από το αυξημένο κόστος θέρμανσης.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση θα είναι μέχρι  13 Ιανουαρίου 2023, ανοικτή για όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε δεύτερη ευκαιρία στα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια να υποβάλουν αίτηση για να ενισχυθούν με το επίδομα θέρμανσης.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Ο χάρτης των πληρωμών από ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ έως 20 Ιανουαρίου

 

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

70,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 100.140 δικαιούχους κατά την εβδομάδα 16-20 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

  1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

- 13,2 εκατ. ευρώ σε 37.930 δικαιούχους παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

- 18,5 εκατ. ευρώ σε 700 δικαιούχους για καταβολή εφάπαξ.

  1. Από τη ΔΥΠΑθα γίνουν οι εξής καταβολές:
  • 22 εκατ. ευρώ σε 43.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
  • 5 εκατ. ευρώ σε 1.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  • 10 εκατ. ευρώ σε 15.000 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

1,5 εκατ. ευρώ σε 2.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας. Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Εγκρίθηκε η δεύτερη πληρωμή, 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα για τη δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το αίτημα (επιδοτήσεις: 1,72 δισ. ευρώ και δάνεια: 1,84 δισ. ευρώ) κατατέθηκε στις 30.9.2022, δια του αρμόδιου για την υλοποίηση του εθνικού Προγράμματος, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, αφού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα 28 προβλεπόμενα ορόσημα. Από αυτά, 19 αφορούν σε μεταρρυθμίσεις, 6 σε επενδύσεις, ενώ 3 ορόσημα -που εκπληρώθηκαν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό- σε δάνεια.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 -

Ρεκόρ για το εμπόριο στο εντεκάμηνο του 2022: Ξεπέρασαν τα 50 δισ. οι εξαγωγές

Το φράγμα των 50 δισ. ευρώ έσπασαν για πρώτη φορά στην ιστορία οι ελληνικές εξαγωγές με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, επίδοση κατά 25,6% υψηλότερη από τα 39,9 δισ. ευρώ, το προηγούμενο ρεκόρ του 2021. Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η  ΕΛΣΤΑΤ και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, ρεκόρ σημείωσαν και οι εισαγωγές ξεπερνώντας τα 85 δισ. ευρώ.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο 2022

 

Μείωση 0,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2022, ωστόσο η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών αυξήθηκε 2,6%.Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση 0,9% τον Νοέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 με το 2020.

 Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

 1.Από τη μείωση:

*Κατά 18,2% του δείκτη ορυχείων- λατομείων.

*Κατά 12,4% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

*Κατά 4,1% του δείκτη παροχής νερού.

 Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Market  Pass: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις -Mέσα στον Φεβρουάριο οι πρώτες πληρωμές [παραδείγματα]   

Αντίστροφα  μετρά  ο χρόνος για  την  έναρξη  των  αιτήσεων  για  το  Market Pass, με την  πλατφόρμα  να  ανοίγει  στις  αρχές  Φεβρουαρίου του 2023.Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν  αιτήσεις  στην  αντίστοιχη  πλατφόρμα, στο www.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet. Μάλιστα, στα τέλη του Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνουν οι πρώτες πληρωμές, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν έξι μήνες μετά.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Oι χειμερινές εκπτώσεις από 9/1

Αντίστροφη μέτρηση για τις χειμερινές εκπτώσεις, καθώς η περίοδος για συμφέρουσες αγορές για τους καταναλωτές ξεκινά στις  9 Ιανουαρίου.Οι χειμερινές εκπτώσεις, σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, θα γίνονται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και θα διαρκούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

‘Έτσι, από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου οι καταναλωτές, εν μέσω ακρίβειας που επιβαρύνει τις τσέπες τους, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν φθηνότερες αγορές, καθώς αναμένεται να είναι μεγάλα τα ποσοστά έκπτωσης που προχωρούν τα καταστήματα, αφού το στοίχημα για τον εμπορικό κόσμο είναι η αναθέρμανση του τζίρου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

-

Από Ιούνιο 2023 η διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS τα οποία επιβάλλονται παντού

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την οnline διασύνδεση των 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS προχωρά η ΑΑΔΕ προκειμένου το νέο σύστημα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο αρχικός σχεδιασμός από την ΑΑΔΕ προέβλεπε εφαρμογή του μέτρου από 1/1/2023 αλλά αυτό το ορόσημο έχει βγει από τον χάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες προκειμένου η διασύνδεση των νέων «έξυπνων» ταμειακών με τα τερματικά POS να μπει σε λειτουργία από τον Ιούνιο καθώς θα αποτελέσει θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

 Η διασύνδεση θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη και σε πραγματικό χρόνο εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης καθώς και για τον τρόπο πληρωμής και έτσι να εντοπίζουν περιπτώσεις απόκρυψης τζίρου και μη απόδοσης του ΦΠΑ.

 Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR