ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ -  Newsletter Νο 3 | 03 Αυγούστου 2022   

                                                                   

                                                                         Newsletter Νο 3 | 03 Αυγούστου 2022                                                          

Το Επιμελητήριο Koζάνης ενημερώνει τα μέλη του:

Επιμελητηριακά Νέα

 

Έκθεση και γιορτή τοπικών προϊόντων στην Αιανή 6-7 Αυγούστου

 

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2022

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΑΝΗ Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Επιτυχής η συμμέτοχη των Επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου Κοζάνης στην BIOFACH  2022

 

Επιτυχής κρίνεται από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Κοζάνης η συμμετοχή των επιχειρήσεων - μελών  του στη Βiofach, τη μεγαλύτερη Διεθνής Έκθεση για προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και οργανικές/ οικολογικές τροφές μαζί με τη Vivaness που αφορά τον τομέα φυσικών καλλυντικών και  πραγματοποιήθηκε  στις 26 έως -29 Ιουλίου 2022  στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Συνάντηση εργασίας της  Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κοζάνης με τον Βουλευτή Μεσσηνίας - Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Χαρίτση Αλέξη, τη Βουλευτή κα Βέττα Καλλιόπη, τα μέλη της Νομ. Επιτροπής και στελέχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κοζάνης, τους Πρόεδρους  και μέλη της διοίκησης των εμπορικών συλλόγων και των σωματείων του Ν.Κοζάνης.

 

 

Συνάντηση εργασίας  της   Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κοζάνης με τον Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Χαρίτση Αλέξη  ο οποίος είναι Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (έχει διατελέσει  Υπουργός Εσωτερικών, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και υφυπουργός Οικονομίας) την Βουλευτή κα Βέττα Καλλιόπη,  τα μέλη της Νομ. Επιτροπής και στελέχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα  11 Ιουλίου στο Επιμελητήριο Κοζάνης.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Δράσεις αντιμετώπισης της Ανεργίας

 Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για κατάρτιση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 και ώρα 17:00, ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ανέργων, για συμμετοχή στα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Το πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην επαγγελματική κατάρτιση 80.000 ανέργων και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

 Xρηματοδοτικά Εργάλεια

Ηλεκτροκίνηση: Αυξάνεται η επιδότηση - Από  28 Ιουλίου, οι αιτήσεις για το δεύτερο κύκλο. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Προκήρυξη για το δεύτερο κύκλο της δράσης «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ».

 

Αντικείμενο της δράσης είναι ο καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για την ενίσχυση της αγοράς αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, δικύκλων, τρικύκλων και ποδηλάτων, με δυνατότητα απόσυρσης (ή αντικατάστασης) παλαιού οχήματος, καθώς και της αγοράς και εγκατάστασης «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο, τόσο για οικιακή χρήση, όσο και για χρήση από επιχειρήσεις.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Fuel Pass 2: Ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων

Ανοιχτή για όλους, ανεξάρτητα από τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ, από σήμερα η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων Fuel Pass 2Η επιδότηση αφορά στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να γίνει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Επιπλέον ενίσχυση σε αγρότες στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

 

 

Την περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγών στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του ΠΑΑ 2014-2020 και του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, περιλαμβάνει το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεωργαντά και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Έναρξη Νέου Αναπτυξιακού Νόμου - Καθεστώς Ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα»

Την πρώτη προκήρυξη του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 για το Καθεστώς Ενίσχυσης «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα» υπέγραψε  21 Ιουλίου 2022, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα μεταβάλει ουσιαστικά το περιβάλλον χορήγησης κρατικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις, προκειμένου να επιτυγχάνεται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοτικότητα των δημόσιων πόρων. Σημειώνεται ότι, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, επιτυγχάνοντας την τροποποίηση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και πλέον σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας ορίζονται πολύ υψηλά ανώτατα όρια ενισχύσεων με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιοχές μετάβασης. Επίσης, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων για δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων όπως δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση κλπ.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Παίρνει σάρκα και οστά το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης – Στην Κοζάνη ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης για το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης

 

Τις κατευθύνσεις του προγράμματος της Δίκαιης Μετάβασης παρουσίασε την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, στο Αμφιθέατρο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεωργίου Κασαπίδη, Βουλευτών, Θεματικών και Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων της Π.Ε. Κοζάνης, φορέων, Πανεπιστημιακών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, κονδύλια ύψους μεγαλύτερου του 1 δις ευρώ, θα  διοχετευτούν στη Δυτικής Μακεδονία από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, ενώ αναμένεται και ποσοστό 10% επιπλέον ενίσχυσης μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου για τη Δυτική Μακεδονία, μετά από πρόταση που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Επιχειρηματική και Οικονομική Επικαιρότητα

Έρχεται παραγραφή χρεών και αύξηση των δόσεων ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

 

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις που θα αφορούν στις παραγραφές χρεών ιδιωτών σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, αλλά και την αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ  θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το φθινόπωρο, όπως δήλωσε στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε δε ότι εξετάζεται -από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών- πώς θα καταργηθεί η παρακράτηση του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης Μη Μισθωτών

 

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα από τον e-ΕΦΚΑ η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης ν.4387/2016» για μη μισθωτούς (Ελεύθερους Επαγγελματίες - Αυτοαπασχολούμενους, Αγρότες), που η τελευταία ασφάλισή τους ήταν με την ιδιότητα του Μη Μισθωτού, έχουν διακόψει την ασφάλισή τους και επιθυμούν να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλιση για Κλάδο Κύριας Σύνταξης ή /και Ασθένειας ή/και Επικουρικής Ασφάλισης. Στους εν λόγω ασφαλισμένους που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση παρέχεται η δυνατότητα να καλύψουν τον πρόσθετο χρόνο ασφάλισης που χρειάζονται κάνοντας χρήση της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, με ηλεκτρονική υποβολή αίτησης.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

ΙΟΒΕ: Νέα υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

 

 

Πτώση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 101,1 μονάδες, χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (104,1 μονάδες), καθώς και έναντι του Ιουλίου του 2021, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικράτησαν επίσης πτωτικές τάσεις, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν κυρίως στις Κατασκευές, ενώ ηπιότερες ήταν οι μεταβολές στις Υπηρεσίες και τη Βιομηχανία. Άνοδο παρουσίασε ο σχετικός δείκτης στο Λιανικό Εμπόριο, συνεχίζοντας τις διακυμάνσεις του κατά τους τελευταίους μήνες.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Επιστρεπτέα προκαταβολή - Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την παράταση της δυνατότητας εφάπαξ καταβολής με έκπτωση και για την διόρθωση του προβλήματος της διατήρησης προσωπικού

 

 

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία τροποποιούνται οι αποφάσεις όλων των πλαισίων (1 έως 7) της επιστρεπτέας προκαταβολής

 Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

 EUGO: Σε λειτουργία η πύλη για τους Ευρωπαίους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή 22/7 βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία η Ελληνική Πύλη Ενιαίας Εξυπηρέτησης – EUGO (eugo.gov.gr).

Η πύλη EUGO αποτελεί το κεντρικό σημείο επαφής για Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα είτε μέσω φυσικής εγκατάστασης, είτε διασυνοριακά.

Η πύλη EUGO αποτελεί το κεντρικό σημείο επαφής για Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα είτε μέσω φυσικής εγκατάστασης, είτε διασυνοριακά.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1098/2022 με την οποία ορίζεται η υποχρέωση, ο τρόπος και οι διαδικασίες διασφάλισης έκδοσης από ΦΗΜ στοιχείων επί συναλλαγών για τις οποίες η είσπραξη διενεργείται μέσω κάρτας και αποστολής αυτών στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΦΗΜ και προσδιορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές για την ανάπτυξη πρωτοκόλλου επικοινωνίας μεταξύ των ΦΗΜ της επιχείρησης και των τερματικών αποδοχής καρτών που αυτή χρησιμοποιεί καθώς και λοιπές λειτουργίες.

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι και επιτρέπεται η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα

Με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή από το υπουργείο ανάπτυξης, μεταξύ άλλων διατάξεων, καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι και επιτρέπεται η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα. (άρθρο 6).

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Πόσοι είναι οι κάτοικοι στις Π.Ε. Κοζάνης-Γρεβενών-Καστοριάς και Φλώρινας σύμφωνα με την απογραφή του 2021

 

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

Άλμα 37,7% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Μαΐου 2021, έναντι αύξησης 22,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

 

Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

 

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «χτύπησαν» τους γουναράδες – To Reuters στην Καστοριά

 

Στόχος του Επιμελητηρίου Κοζάνης είναι η καλύτερη και πιο άμεση ενημέρωση των μελών - επιχειρήσεων.  

Μείνετε συνδεδεμένοι με το Επιμελητήριο Κοζάνης  και στα social networksfacebook  και site.

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση είμαστε στη διάθεση σας.

Στοιχεία επικοινωνίας:

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Ι. Φαρμάκη 2

Τ. Κ. : 50131  Κοζάνη

Τηλ.: 24610 41693 / 34669

Φαξ:  24610 33976

e-mail: chambers@otenet.gr

http: www.evekozani.gr

 

 



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR