ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ - Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα το «Management της κρίσης και πρακτική αντιμετώπιση από πλευράς επιχειρήσεων».

Ενημερωτική εκδήλωση για το «Management της κρίσης και πρακτική αντιμετώπιση από πλευράς επιχειρήσεων»συνδιοργάνωσαν στο Εκθεσιακό Κέντρο (1/6/2011)το ΕΒΕ Κοζάνης  και η Συνεταιριστική Τράπεζα.  

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα το «Management της κρίσης και πρακτική αντιμετώπιση από πλευράς επιχειρήσεων» πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της 1ης Ιουνίου 2011 στο Εκθεσιακό Κέντρο την οποία συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Ν. Κοζάνης (ΕΒΕ) και η Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας.

Εισηγητής ήταν ο Καθηγητής πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικός σε θέματα χρηματοτο-οικονομική διοίκησης, κ. Δημήτρης Καμπούρης ο οποίος και μίλησε  στους δεκάδες επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου που προσήλθαν στην εκδήλωση  για να τον ακούσουν.

Καλωσορίζοντας τα μέλη και τον εκλεκτό εισηγητή ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, προλογίζοντας την εκδήλωσε επισήμανε ότι «όλοι έχουμε την υποχρέωση στα δύσκολα να μην εγκαταλείψουμε, αλλά να αξιοποιήσουμε και την τελευταία ευκαιρία που μας παρέχεται για να συνεχίσουμε τον αναπτυξιακό μας αγώνα». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής τράπεζας κ. Παναγιώτης Αποστολίδης τόνισε ότι « η ημερίδα αυτή διοργανώθηκε στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας για ενημέρωση και στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής σε μια δύσκολη εποχή που διανύει η χώρα» για να συμπληρώσει επίσης ότι «η Συνεταιριστική Τράπεζα θα είναι κοντά στους επιχειρηματίες για να τους στηρίξει με όλες τις δυνατότητες που έχει».

Ο ομιλητής της εκδήλωσης καθηγητής κ. Δημήτρης Καμπούρης στην εισήγησή του την οποία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παραβρεθέντες ανέφερε ότι η κρίση στην Ελλάδα εμφανίζεται κυρίως ως δημοσιονομική, ως μία κρίση χρέους, αυτό όμως έχει ως συνέπεια να ξεχαστεί ο πραγματικός τομέας της οικονομίας που είναι ο επιχειρηματικός κόσμος. «Η κρίση»,  είπε, «είναι κρίση του ιδιωτικού τομέα και ταυτόχρονα θεσμική». Τόνισε ακόμα ότι «τα λουκέτα των επιχειρήσεων δεν είναι θέμα τζίρου, αλλά θέμα έλλειψης ρευστότητας».

Ο καθηγητής στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά σε έρευνα που έγινε σε επιχειρήσεις της περιοχής για τα έτη 2007-2009. Σύμφωνα με ένα δείγμα 160 περίπου επιχειρήσεων του Ν. Κοζάνης, που προέρχονταν από όλους τους τομείς (εμπορίου, μεταποίησης, υπηρεσιών) και αφού αξιολογήθηκαν τα οικονομικά δεδομένα τους, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σημαντική μείωση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του Ν. Κοζάνης, με το 40-50% αυτών να βρίσκεται σε επίπεδο φθοράς και αφθαρσίας. Ανέφερε επίσης ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος απειλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις. «Οι δύο πυλώνες από τους οποίους θα εξαρτηθεί η αντιμετώπιση της κρίσης θα είναι οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες» τόνισε και πρόσθεσε: «Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι μια κρίση «τοξική» που προέρχεται από τις τράπεζες της Ευρώπης, οι οποίες στο πλαίσιο της διαχείρισης της χρηματοπιστωτικής τους κρίσης, χρησιμοποιούν και την Ελλάδα. Μας φορτώνουν δάνεια. Θα γίνουμε σαν τοξικομανείς μέχρι να πεθάνουμε από τις υπερβολικές δόσεις δανείων!».

Ο κ. Καμπούρης έδωσε επίσης πρακτικές συμβουλές και πρότεινε μεθοδολογία που μπορεί να ακολουθηθεί από το management , τη διαχείριση δηλαδή της κρίσης από τις επιχειρήσεις. «Στο πλαίσιο αυτό», είπε, «πρέπει να γίνει αρχικά μια διάγνωση σχετικά με το ποια είναι η αιτία της κρίσης κάθε επιχείρησης και σε ποιο βαθμό την αντιμετωπίζει. Ύστερα ακολουθεί η θεραπεία, η οποία δεν εντοπίζεται πάντα και μόνο στην περικοπή του προσωπικού και των εξόδων. Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα μέτρα», συμπλήρωσε. «Δεν είναι όμως μόνο αυτή η λύση. Πρέπει να βρει ο επιχειρηματίας το βιώσιμο και το διατηρήσιμο μέγεθος που θα του επιτρέψει να έχει μια παρουσία τα επόμενα 2-3 χρόνια. Όσοι επιβιώσουν σε αυτό το χρονικό  διάστημα, αυτοί θα παίξουν ηγετικό ρόλο μέσα στα επόμενα χρόνια. Η κρίση βέβαια είναι και μια αφορμή όλες οι επιχειρήσεις να ξαναδούν τον εαυτό τους, τις αδυναμίες τους, τις ευκαιρίες, αλλά και όλα όσα τις απειλούν».

Κατόπιν ο κ. Καμπούρης αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση γενικότερα της χώρας μας και σε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής της εκθέτοντας την προσωπική του άποψη για μέτρα και αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν από την Κυβέρνηση για τη βελτίωση της υφισταμένης κατάστασης.

Ακολούθησε διάλογος με τους παρισταμένους στην εκδήλωση και η εκδήλωση έληξε  αποσπώντας τα θετικά σχόλια όλων.

 Χαιρετισμός του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Χρήστου Σάββα προς τα μέλη του Επιμελητηρίου που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση :

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Κυρίες και Κύριοι

Πιστεύω πως ότι ακούσουμε σήμερα στην αίθουσα αυτή θα μας βοηθήσει όλους μας.

Διότι όλοι μας έχουμε υποχρέωση στα δύσκολα να μην εγκαταλείψουμε.  Αλλά να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε και την τελευταία ευκαιρία που μας παρέχεται για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αναπτυξιακό μας αγώνα,

να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας,

να κρατήσουμε τους εργαζομένους μας και να ακόμα να καταφέρουμε να δούμε στο μέλλον και πάλι με αισιοδοξία.

Σίγουρα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε απαιτείται ψυχραιμία. Απαιτείται όμως και γνώση. Η γνώση σε συνδυασμό με την κατανόηση των προβλημάτων και των νέων δεδομένων που ήδη έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, αλλά και στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών που επηρεάζουν τη ζήτηση, είναι απαραίτητη για να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον των επιχειρήσεών μας.

Και ένα πράγμα που όλοι πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν για τους επιχειρηματίες που θέλουν να επιβιώσουν περιθώρια για λάθος κινήσεις.

 Όπως ακριβώς και για την Κυβέρνηση που σήμερα διαμορφώνει  το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής.

Τα περιθώρια για άλλα λάθη, δοκιμές, αναβολές και στασιμότητα έχουν χαθεί.

Θυσίες χωρίς αντίκρισμα κανείς δεν μπορεί να δεχθεί.

Η αδιαμφισβήτητα εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας επιβάλλει σχεδόν σε όλους μας -και κυρίως στην πολιτική ηγεσία της χώρας -να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας.

Το μόνο που ζητά η επιχειρηματική κοινότητα αυτές τις δύσκολες ώρες είναι πραγματική ενίσχυση και προστασία της επιχειρηματικότητας.

Με μέτρα που εξυπηρετούν ταμειακές μόνο ανάγκες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Εμείς, ο επιχειρηματικός κόσμος, προβληματιζόμαστε.

Και καλούμαστε να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους για τις επιχειρήσεις μας.

Η σημερινή μας εκδήλωση αυτό το στόχο εξυπηρετεί.

Είμαι σίγουρος ότι μετά το τέλος της εισήγησης του κυρίου Καθηγητή και με τη συζήτηση που θα ακολουθήσει όλοι θα έχουμε κερδίσει ώστε με ψυχραιμία και μετά από γόνιμο προβληματισμό να  μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε  την πρωτόγνωρη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας κρίση.ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR