ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φορολογικές δηλώσεις: Όλα όσα αλλάζουν

Φορολογικές δηλώσεις: Όλα όσα αλλάζουν

Η νέα ψηφιακή και αυτοματοποιημένη σχέση της ΑΑΔΕ με τους φορολογουμένους

Με προσυμπληρωμένους τους περισσότερους κωδικούς θα ξεκινήσει φέτος η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ενώ εισάγονται και νέοι κωδικοί κυρίως στο έντυπο Ε3 μετά και το νέο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών. Η «αυλαία» για την υποβολή τους αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη Μαρτίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας έως το τέλος Ιουνίου.

Για πρώτη φορά φέτος, περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές θα δουν προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση. Έτσι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια καθώς θα πραγματοποιηθεί αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).  Αν όμως έχουν αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη χρόνια, τότε θα πρέπει να τις συμπληρώσουν προκειμένου να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση.

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων να λάβουν μήνυμα από την ΑΑΔΕ  ότι οι κωδικοί έχουν συμπληρωθεί και με την υπενθύμιση ότι μπορούν να προχωρήσουν σε αλλαγές έως τις 30 Ιουνίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Διαφορετικά στις 30 Ιουνίου θα θεωρηθεί ότι έχει υποβληθεί.

Σημειώνεται ότι ήδη η ΑΑΔΕ έχει λάβει από τους φορείς του Δημοσίου και τις εταιρίες τα στοιχεία που απαιτούνται για μισθούς και συντάξεις, τόκους καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί, τα στοιχεία για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δαπάνες αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα, καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν καθώς και συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που μειώνουν τον φόρο.

Νέοι κωδικοί αναμένεται να υπάρξουν στο έντυπο Ε3 που συμπληρώνεται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να προσδιοριστεί με τεκμαρτό τρόπο το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους. Πρόκειται για κωδικούς που αφορούν:

  • τις ετήσιες μικτές αποδοχές εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό ή, εάν στην επιχείρηση υπάρχει προσωπικό, με βάση τυχόν ποσό μικτών αποδοχών ανώτερο του μικτού ετησίου κατώτατου μισθού, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι αυτό που καταβάλλεται στον πλέον υψηλόμισθο υπάλληλο,
  • τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης,
  • το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, εφόσον η επιχείρηση απασχολεί προσωπικό,
  • το τζίρο που πραγματοποίησε η επιχείρηση το 2023,
  • τη δήλωση για το αν ο υπόχρεος με ατομική επιχείρηση υπάγεται σε κάποια από τις κατηγορίες απαλλασσόμενων από το νέο σύστημα (είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος 80% και άνω) ή εάν δικαιούται μείωσης του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα (λόγω του ότι έχει έδρα σε μικρό χωριό, έχει αναπηρία 67%-79% κ.λπ.),
  • δήλωση εάν εμπίπτει σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, όπως ασθενής νοσηλευόμενος, στρατευμένος, φυλακισμένος κ.λ.π.,
  • δήλωση ότι επιθυμεί τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδά του είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.

Μάλιστα τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνεται διάταξη για τις αυτόματες φορολογικές δηλώσεις καθώς στόχος είναι από το 2025 σχεδόν όλες θα υποβάλλονται αυτόματα.

Πηγή: naftemporiki.gr

 


 

 



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR