ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 25/Α/16-2-2024 ο νόμος 5087/2024  που  προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια και παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τη δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών.

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 25/Α/16-2-2024 ο νόμος 5087/2024  που  προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια και παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τη δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 25/Α/16-2-2024 ο νόμος 5087/2024  που  προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια και παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τη δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών.

 

 

Προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια και παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τη δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών.

Την σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα την: «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης», το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Μετά τον ΕΛΓΑ, το ΟΣΔΕ, τον ΕΦΚΑ οι αγρότες θα κληθούν να εγγραφούν υποχρεωτικά στα επιμελητήρια και όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες γνωρίζουν, που είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο επιμελητήριο, υπάρχει ετήσια συνδρομή γι’ αυτό.

Να σημειωθεί ότι, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχει το αντίστοιχο μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται από το 2011, με όλες τις απαραίτητες αλφαριθμητικές και χαρτογραφικές πληροφορίες και μάλιστα σύμφωνα με την Έκθεση Ανάλυση Συνεπειών της Ρύθμισης, προβλέπεται το μητρώο των Επιμελητηρίων να διασυνδέεται ηλεκτρονικά και να ενημερώνεται από αυτό το μητρώο του Υπουργείου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 50

Σκοπός Επιμελητηρίων - Τροποποίηση άρθρου 62 ν. 4497/2017

Στην περ. α) του άρθρου 62 του ν. 4497/2017 (Α' 171), περί σκοπού των Επιμελητηρίων, προστίθεται η φράση «του τομέα της αγροτικής παραγωγής» και το άρθρο 62 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 62

Σκοπός Επιμελητηρίων

Σκοπός των Επιμελητηρίων, μέσα στα όρια της χωρικής ενότητας όπου ασκούν τις αρμοδιότητές τους, είναι:

α) η προστασία και η ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των επαγγελμάτων, του τομέα παροχής υπηρεσιών, του τομέα της αγροτικής παραγωγής, των εξαγωγών και κάθε κλάδου της οικονομίας, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους στόχους της εθνικής οικονομίας για την ανάπτυξη και την πρόοδο αυτής,

β) η παροχή προς την Πολιτεία τεκμηριωμένων εισηγήσεων για κάθε οικονομικό θέμα, με γνώμονα πάντοτε την οικονομική ανάπτυξη της χωρικής ενότητας όπου ασκούν τις αρμοδιότητές τους και την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος της εθνικής οικονομίας,

γ) η παροχή στα μέλη τους και σε κάθε ενδιαφερόμενο γνωμοδοτικών εισηγήσεων και πληροφοριών για κάθε οικονομικό θέμα,

δ) η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της δραστηριότητας των μελών τους, καθώς και η κατ' εξουσιοδότηση άσκηση αρμοδιοτήτων δημοσίου δικαίου που αφορούν θέματα σύστασης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.».

Άρθρο 51

Ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια - Τροποποίηση άρθρου 67 ν. 4497/2017

Στο άρθρο 67 του ν. 4497/2017 (Α' 171), περί οργάνωσης των Επιμελητηρίων, α) στην παρ. 1 προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο, β) στην παρ. 6 προστίθενται οι αγρότες, και το άρθρο 67 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 67

Δομή - Οργάνωση Επιμελητηρίων

1. Τα Επιμελητήρια κατανέμουν τα μέλη τους στα εξής τμήματα ανάλογα με τη δραστηριότητα των μελών τους: α) μεταποιητικό, β) εμπορικό, και γ) υπηρεσιών. Ειδικά τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια κατανέμουν τα μέλη τους σε τμήματα επαγγελματιών, και υπηρεσιών, ενώ τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια κατανέμουν τα μέλη τους σε τμήματα βιοτεχνών και υπηρεσιών. Τα Επιμελητήρια του πρώτου εδαφίου, καθώς και τα Επαγγελματικά και Βιοτεχνικά Επιμελητήρια μπορούν να ιδρύουν αγροτικά τμήματα υπό τις προϋποθέσεις των παρ. 5 και 6.

2.Τα Τμήματα δεν έχουν αυτοτέλεια. Την προεδρία τους ασκεί ο αιρετός πρόεδρός τους ή ο νόμιμος αναπληρωτής του. Τα Τμήματα εισηγούνται προς τη διοίκηση του οικείου Επιμελητηρίου, για κάθε θέμα της αρμοδιότητάς τους.

3.Το αντικείμενο δραστηριότητας των επιχειρήσεων για την κατάταξή τους κατά τις διατάξεις του Μέρους Β' του παρόντος, ανά Επιμελητήριο ή τμήμα Επιμελητηρίου, κρίνεται σύμφωνα με την κύρια δραστηριότητά τους όπως αυτή προκύπτει από την Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων, που ορίζεται με την 1100330/1954/ΔΜ/6.10.2008 (Β' 2149) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται οι κύριοι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας επιχειρήσεων που αντιστοιχούν σε κάθε τμήμα. Όταν το αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν περιλαμβάνεται στις διακρίσεις αυτές, τότε οι οικείες επιχειρήσεις ταξινομούνται στα κατά περίπτωση Επιμελητήρια ή στα τμήματα αυτών, σύμφωνα με το αντικείμενο που δηλώνουν ή που προκύπτει από τα προσαγόμενα έγγραφα (καταστατικό ή έναρξη επιτηδεύματος) και το οποίο ευρίσκεται εγγύτερα προς δραστηριότητα που ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Μέρους Β' του παρόντος.

4.Μέλος μπορεί να ζητήσει τη μετακίνησή του σε διαφορετικό τμήμα ή διαφορετικό Επιμελητήριο της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία έχει την έδρα του, εφόσον προκύπτει ότι έχει τουλάχιστον έναν (1) κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας που αντιστοιχεί στο τμήμα ή το Επιμελητήριο στο οποίο αιτείται να μετακινηθεί. Αν αμφισβητείται η κατάταξη μέλους στο οικείο Επιμελητήριο, επιλαμβάνεται τριμελής επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και αποτελείται από έναν υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τα 

Επιμελητήρια της Περιφέρειας Αττικής ή της οικείας Περιφέρειας για τα υπόλοιπα Επιμελητήρια, ως Πρόεδρο, και από έναν εκπρόσωπο καθενός από τα δύο Επιμελητήρια. Αν αμφισβητείται η κατάταξη μέλους σε Τμήμα του οικείου Επιμελητηρίου επιλαμβάνεται η Διοικητική Επιτροπή του οικείου Επιμελητηρίου.

5.Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Επιμελητηρίου μπορεί να ιδρύονται και άλλα Τμήματα. Αν αμφισβητείται η κατάταξη μέλους σε Τμήμα του οικείου Επιμελητηρίου, επιλαμβάνεται η Διοικητική Επιτροπή, η οποία αποφασίζει σχετικά.

6.Για τη δημιουργία Τμήματος σε Επιμελητήρια, τα οποία εδρεύουν στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτούνται τουλάχιστον διακόσιες (200) επιχειρήσεις ή αγρότες και για τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της Χώρας απαιτούνται τουλάχιστον εκατό (100) επιχειρήσεις ή αγρότες. Ο αριθμός των επιχειρήσεων ή των αγροτών που απαιτείται κατά το προηγούμενο εδάφιο μπορεί να μειώνεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του οικείου Επιμελητηρίου, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.

Άρθρο 52
Εκπροσώπηση των αγροτικών τμημάτων Επιμελητηρίων στο Διοικητικό Συμβούλιο – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 69 ν. 4497/2017
Στην παρ. 3 του άρθρου 69 του ν. 4497/2017 (Α’ 171), περί αριθμού αντιπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου των Επιμελητηρίων, προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Ο αριθμός των αντιπροσώπων του κάθε τμήματος στο Διοικητικό Συμβούλιο καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου, με βάση τα εξής κριτήρια:
α) τον αριθμό των μελών του κάθε τμήματος, β) τη συνεισφορά αυτών στην τοπική οικονομία και γ) τις θέσεις εργασίας που καλύπτονται από τη δραστηριότητά τους. Ο αριθμός των αντιπροσώπων των αγροτικών τμημάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο, εφόσον έχουν ιδρυθεί
35 αγροτικά τμήματα σύμφωνα με το άρθρο 67, είναι: α) ένας (1) για Επιμελητήρια των περ. α) και β) της παρ. 2, και β) δύο (2) για τα υπόλοιπα επιμελητήρια.».

Άρθρο 53
Σύσταση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών – Εξουσιοδοτική διάταξη
1. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να ανατίθεται στα Επιμελητήρια, μετά από σύμφωνη γνώμη αυτών, η σύσταση, λειτουργία και διαχείριση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών, με σκοπό την καταγραφή όλων των επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, προς τον σκοπό υποστήριξης της χάραξης της αγροτικής πολιτικής της χώρας. Το μητρώο υλοποιείται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους συναρμόδιους
φορείς. Το μητρώο αγροτών διασυνδέεται με το αντίστοιχο μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η διαχειριστική δαπάνη, που προκύπτει από τη σύσταση του Μητρώου, βαρύνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

2. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζονται:
α) το αντικείμενο του Μητρώου,
β) οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του,
γ) οι προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο φυσικών και νομικών προσώπων και,
δ) η αρμόδια υπηρεσία του οικείου επιμελητηρίου για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του
Μητρώου.»

Σχέδιο Νόμου

Πηγή:  https://www.e-nomothesia.gr/law-news/tomeas-tes-agrotikes-paragoges-sta-epimeleteria.html

 

Για περισσότερες πληροφορίες  δείτε το ακόλουθο  επισυναπτόμενο αρχείο ΦΕΚ 25/Α/16-2-2024 ο νόμος 5087/2024 

 

 
 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑΦΕΚ 25/Α/16-2-2024 ο νόμος 5087/2024

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR