ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε στο True Story Radio τον Γιάννη Μητλιάγκα, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης.

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε στο True Story Radio τον Γιάννη Μητλιάγκα, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης.

27 Σεπτεμβρίου  2023

Η εκπομπή Ζουν  Αναμεσα  μας  με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε στο True Story Radio τον Γιάννη Μητλιάγκα, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης

 

«Η περιοχή έχει μια αντίθεση, βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βαθμό αναζήτησης αλλά και υστέρησης σε σχέση με τη χώρα. Τα δεδομένα του ΑΕΠ δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης, αλλά η πρόκληση της Δίκαιης μετάβασης είναι μπροστά και το πρώτο της αποτύπωμα θα φανεί στο μητρώο του Επιμελητηρίου, με την αύξηση και την ποιοτική διαφοροποίηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το ΕΒΕ έκανε την πρώτη εκκαθάριση στο μητρώο του και η προσπάθεια ολοκληρώνεται σύντομα πέρα από τα γενικά στοιχεία για τις 10.246 επιχειρήσεις σε επίπεδο νομού, θα υπάρξουν κατανομές ανά δραστηριότητα και δήμο της περιοχής, με τον κ. Μητλιάγκα να υπερτονίζει την αναγκαιότητα αυτή στο δρόμο μετεξέλιξης του επιχειρηματικού προφίλ της περιοχής.
Τα επιμελητήρια είναι βαθιά ριζωμένος θεσμός στο ελληνικό επιχειρείν και είναι μια βάση εύπλαστη ώστε να αποδώσει αποτελέσματα. «Η αποτύπωση των στατιστικών στοιχείων για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή δίνει αξία στη συνδρομή του καθενός», σημειώνει με έμφαση.
Για το ΤΑΔΥΜ, επίσης, τόνισε πως ήταν επιμελητηριακή πρωτοβουλία, ενώ στο «τραπέζι» μπήκαν και οι επιχειρηματικές μικροπιστώσεις, μια πρόταση του ΕΒΕ με σημαντικό αντίκτυπο. Στόχος του ΕΒΕ επίσης είναι να βρίσκεται κοντά στα πρωτοβάθμια σωματεία κατά τόπους, με τον κ. Μητλιάγκα να λέει πως τα σωματεία είναι η «ψυχή» του επιχειρείν.
Στο ίδιο πλαίσιο θα γίνουν ενημερώσεις για τον λογιστικό κλάδο, με στόχο να μπουν στο τραπέζι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ μιλώντας για το ΔΑΜ τόνισε πως έρχονται αρκετοί πόροι στην περιοχή, ωστόσο βγαίνουν προγράμματα και για υφιστάμενες, αλλά και νέες και υπό σύσταση νέες επιχειρήσεις, δίνοντας 70% ενίσχυση σε μικρές επιχειρήσεις. Στόχος είναι να ενημερωθούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς, ώστε να υποβληθούν σωστά επενδυτικά σχέδια για να έχει αντίκτυπο η πρωτοβουλία, που έχει σημαντικούς πόρους.
Παρόλα αυτά, στις προδημοσιεύσεις υπάρχουν και στρεβλώσεις καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη δημογραφικά στοιχεία, ενώ τα 6 εκ. ευρώ εκτιμώνται ως λίγα για τις ντόπιες επιχειρήσεις, με το ΕΒΕ να ετοιμάζει σχετική παρέμβαση. «Είναι μια σημαντική ευκαιρία για τις τοπικές επιχειρήσεις ώστε να κάνει μια αντιστάθμιση για τις απώλειες των προηγούμενων ετών».
Για το πρόγραμμα του ΔΑΜ, ο ίδιος μίλησε για την κεντρική γραμμή που υπάρχει για το φιλόδοξο πρόγραμμα, τονίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη αποκέντρωση και φέρνοντας το παράδειγμα του κλάδου της γούνας, όπου μετά από συναντήσεις δόθηκε το σήμα συνεργασίας με τα δύο αρμόδια υπουργεία και τα ΕΒΕ συντονισμένα με τους λογιστές μαζεύτηκε το 75% στοιχείων 6ετίας των επιχειρήσεων, ζητώντας τα ΕΒΕ να μπαίνουν στον σχεδιασμό των προγραμμάτων.
Για τα περίφημα 40αρια του προγράμματος της Περιφέρειας, ο ίδιος χαρακτήρισε το εγχείρημα ως «αποτυχία», καθώς ναι μεν η περιοχή κέρδισε πόρους αρά δεν μπορούσε να τους διαχειριστεί ικανοποιητικά, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως το ΕΒΕ έθεσε τα προβληματικά ζητήματα εξ αρχής αλλά δεν εισακούστηκαν.» Πρέπει να υπάρξει ένα ctl-alt – delete στη σχέση αυτοδιοίκησης και επιχειρηματιών», σημείωσε με έμφαση λέγοντας πως το Επιμελητήριο θα είναι πάντα παρών συμβουλευτικά.
Η επικοινωνία του ΕΒΕ με τη διαχειριστική του ΔΑΜ έχει πυκνώσει, γίνονται και τεχνικές συναντήσεις για τη διαχείριση μηχανισμών στήριξης ρευστότητας για ΜμΕ. «Το Επιμελητήριο ακούγεται και ελπίζω σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα», τόνισε.
Ο κ. Μητλιάγκας αναφέρθηκε στα πολλά και μεγάλα βήματα που έγιναν από τη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου ώστε να αλλάξει το επιχειρείς, θέτοντας στόχους για τον επόμενο χρόνο ώστε να είναι πιο εξωστρεφές το ΕΒΕ, με πιο επιθετικές κινήσεις, συνεργασίες με φορείς, αλλά και πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις με το στίγμα του Επιμελητηρίου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προβληματική κατάσταση του Εκθεσιακού Κέντρου, με το στοίχημα να βρίσκεται στην επόμενη ημέρα, ώστε να χρησιμοποιείται ο χώρος για την επόμενη ημέρα για την περιοχή, ενώ γίνονται διεργασίες για μικρές επανεκκινήσεις του χώρου. 
Για τα αυτοδιοικητικά και την απόφασή του να μην εμπλακεί πολιτικά, απάντησε πως «ο καθένας από το πόστο του και το πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα, μπορεί να φανεί χρήσιμος αν κάνει σωστά το έργο του». Δήλωσε επιμελητηριακό «παιδί», θεωρώντας πως το έργο στο ΕΒΕ πρέπει να ολοκληρωθεί, για μια κοινή προσπάθεια για το καλό όλων.

Πηγή: https://e-ptolemeos.gr/g-mitliagkas-stochos-mas-ena-pio-eksostrefes-epimelitirio-me-protovoulies-kai-diekdikiseis

 



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR