ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Ξεκινούν από 5/12 οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ - Αυτόματες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Ξεκινούν από 5/12 οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ - Αυτόματες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες

Ξεκινούν από 5/12 οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ - Αυτόματες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες

Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα Δεκέμβρη 2022 το μέτρο των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ που θα ανοίξει τον δρόμο για ταχύτερες επιστροφές φόρων σε μια δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις καθώς η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στην ρευστότητά τους.
 
Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή οι δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από σήμερα 5 Δεκεμβρίου και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1η Ιανουαρίου 2022 και έπειτα, η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας).

Εξαιρέσεις

Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ) για την οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.). Βέβαια, συνήθως για τις δαπάνες αυτές δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και ως εκ τούτου δεν προσυμπληρώνονται. Όπως ορίζεται στην απόφαση η προσυμπλήρωση αφορά τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022.

Εξπρές επιστροφές ΦΠΑ

Η αυτόματη συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ φέρνει ταχύτερες επιστροφές του φόρου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα που θα χειρίζεται αυτόματα τις επιστροφές ΦΠΑ.
Η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει μια «χρυσή λίστα» με τους δικαιούχους επιστροφής φόρου.
Στη λίστα θα ενταχθούν «καθαρές» επιχειρήσεις, δηλαδή όσες έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

Η χρυσή λίστα

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες που περιλαμβάνονται στη «χρυσή λίστα» θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη επαφή.
Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Τα στοιχεία του 9μηνου

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 η ΑΑΔΕ πάτησε το γκάζι των επιστροφών ΦΠΑ ικανοποιώντας ακόμη και το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες. Συγκεκριμένα, ο φορολογικός μηχανισμός, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου διεκπεραίωσε 38.905 αιτήματα επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 2 δις. ευρώ.
Ωστόσο, εκατοντάδες αιτήματα ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος παραμένουν στα συρτάρια των Εφοριών εμφανίζοντας καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Περισσότερα από 1.600 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ έχουν κολλήσει στις Εφορίες για πάνω από 90 ημέρες με τις επιχειρήσεις να περιμένουν επιστροφές άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
 

 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR