ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Οικονομική ενίσχυση ύψους 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους - Οι δικαιούχοι

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Οικονομική ενίσχυση ύψους 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους - Οι δικαιούχοι

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Οικονομική ενίσχυση ύψους 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους - Οι δικαιούχοι

Ποσό ύψους 89 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί στους κτηνοτρόφους για την κάλυψη των αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών, λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι δικαιούχοι και οι λεπτομέρειες της στήριξης ύψους 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους καθορίζεται σε απόφαση που υπεγράφη στις 18/11 από τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Στύλιο, μετά από συνεργασία με τον Υπουργό, Γ. Γεωργαντά. «Για δεύτερη φορά μέσα στο έτος η κυβέρνηση στέκεται αρωγός στους κτηνοτρόφους μας. Σε πρώτη φάση είχαν διατεθεί 50 εκατ. και τώρα επιπλέον 89 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπισθεί, στο βαθμό του δυνατού, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της παγκόσμιας κρίσης, με την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Η συνεπής και συνεχής στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των παραγωγών μας, αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί έτσι στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και ενδυναμώνουμε την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Γ. Στύλιος,δήλωσε ότι γίνεται πράξη ένα ακόμα βήμα για την στήριξη των παραγωγών και «η δέσμευση του Πρωθυπουργού για στήριξη των παραγωγών μας υλοποιείται. 89 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στους κτηνοτρόφους μας για την κάλυψη των αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών. Με πράξεις είμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας».

Δικαιούχοι

Σύμφωνα με την απόφαση καθορισμού του πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» που υπεγράφη, δικαιούχοι της ενίσχυσης ορίζονται οι κτηνοτρόφοι των κλάδων αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.
Η ενίσχυση αφορά δύο δράσεις:

Δράση 1: εκτατική κτηνοτροφία στους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας

Δράση 2: εντατική κτηνοτροφία σε τομείς όπως η αιγοπροβατοτροφία, η βοοτροφία, η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία.

Προϋπόθεση

Οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00 ευρώ στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση.

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τον τομέα, την κλάση των επιλέξιμων ζώων και την έδρα της εκμετάλλευσης.
Ειδικότερα, στο τομέα της εκτατικής γεωργίας (Δράση 1) και για κάθε κλάση αριθμού ζώων η ενίσχυση προσδιορίζεται ως εξής:

  • στην αιγοπροβατοτροφία το εφάπαξ ποσό στήριξης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως και 5.480 ευρώ
  • στην βοοτροφία το εφάπαξ ποσό στήριξης κυμαίνεται από 120 ευρώ έως και 7.000 ευρώ

Ακόμη, για τον τομέα της εντατικής κτηνοτροφίας (Δράση 2) το ύψος της ενίσχυσης στις κατηγορίες της πτηνοτροφίας κυμαίνονται για: την ωοπαραγωγό από 700- 15.000 ευρώ, την κρεατοπαραγωγό από 2.000- 15.000 ευρώ και της χοιροτροφίας από 1000- 15.000 ευρώ.
Για την αιγοπροβατοτροφία τα ποσά ενίσχυσης ανά κλάση διαμορφώνονται όπως στη Δράση 1.
Σημειώνεται ότι αναλυτικοί πίνακες με τα ενδεικτικά ποσά ανά κλάση και θέση της έδρας της εκμετάλλευσης μπορούν να βρεθούν στο σχετικό ΦΕΚ 3148.Β /18-11-2022.

Πηγή: www.bankingnews.gr

 

 



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR