ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ & ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΟ e-SEND

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ & ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΟ e-SEND

25 Οκτωβρίου 2022 

Οι Σύλλογοι Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού  Κοζάνης, ενημερώνουν άμεσα τους επιχειρηματίες του Νομού Κοζάνης για τα πρόστιμα που θα ισχύουν από 31/10/2022, σε περιπτώσεις μη διαβίβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-send τα δεδομένα των ταμειακών μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεών τους

Αγαπητοί  Επαγγελματίες  του  Νομού  Κοζάνης,

Σε αυτό το δελτίο τύπου, οι Σύλλογοι Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού  Κοζάνης, ενημερώνουν άμεσα τους επιχειρηματίες του Νομού Κοζάνης για τα πρόστιμα που θα ισχύουν από 31/10/2022, σε περιπτώσεις μη διαβίβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-send τα δεδομένα των ταμειακών μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων τους.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες εκδίδουν παραστατικά (αποδείξεις λιανικών) μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού και ταμειακών μηχανών, σε περίπτωση που δεν διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα e-send, προβλέπεται ότι, από την 31η Οκτωβρίου 2022, σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Α.Α.Δ.Ε (e-send), επιβάλλεται στην υπόχρεη επιχείρηση το οριζόμενο πρόστιμο .

Το πρόστιμο θα είναι τουλάχιστον 250 €  (αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικά βιβλία) ή 500 €  (αν η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικά βιβλία) και 500 € (αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικά βιβλία και η πράξη δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ) ή 1000 € (αν η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικά βιβλία και η πράξη δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ).

Προσοχή !!

Τα πρόστιμα μπορεί να διπλασιασθούν αν υπάρχει υποτροπή μέσα στην πενταετία και εφόσον ο αριθμός των μη διαβιβασθέντων αποδείξεων είναι μεγάλος (πάνω από 10 ) ή η αξία τους υπερβαίνει τα 500 € τότε αναστέλλεται η λειτουργία του καταστήματος για 48 ώρες και σε υποτροπή η αναστολή λειτουργίας μπορεί να φθάσει στις 10 ημέρες.

Για τον λόγο αυτό, σας επισημαίνουμε:

– Ο έλεγχος της αποστολής των δεδομένων των ταμειακών μηχανών ή των φορολογικών μηχανισμών ΔΕΝ είναι δουλειά του λογιστή.

Η κάθε επιχείρηση πρέπει :

1.Να ελέγχει καθημερινά κατά την έκδοση των αποδείξεων ή και κατά την έκδοση του Ζ στο τέλος της ημέρας ότι διαβιβάζονται κανονικά τα δεδομένα σας στην ΑΑΔΕ.  

2Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν εμφανίζεται το μήνυμα της επιτυχούς διαβίβασης στην ΑΑΔΕ τότε επικοινωνήστε άμεσα με τον Τεχνικό σας !!!

Επίσης, την δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους έχουν πλέον όλοι οι πολίτες, αρκεί να κατεβάσουν την εφαρμογή, appodixi στο κινητό τους. Στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια και ότι εκδόθηκε από «πειραγμένη» ταμειακή μηχανή ή η ταμειακή μηχανή δεν είναι συνδεδεμένη με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, θα δίδεται στους πολίτες που καταγγέλλουν το γεγονός, μέρος του προστίμου που θα επιβάλλεται στην επιχείρηση για τη φοροδιαφυγή που διαπράττει.

Όσον αφορά στη διαδικασία, με τη νέα εφαρμογή, της ΑΑΔΕ για τα κινητά τηλέφωνα, θα δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να ελέγχουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, «σκανάροντας» με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.

Το Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Α.Α.Δ.Ε (e-send), όπου μπορεί η κάθε επιχείρηση να ελέγξει εάν διαβιβάζονται κανονικά τα στοιχεία των ταμειακών μηχανών και φορολογικών μηχανισμών,  βρίσκεται στο ακόλουθο link :  https://www1.gsis.gr/tameiakes/myweb/esend.php

Ο χρήστης  με τους κωδικούς taxis, μπορεί να ελέγχει τα δεδομένα αποστολής στην ειδική πλατφόρμα.


 Εκ μέρους των Δ.Σ.  των Συλλόγων Λογιστών-Φοροτεχνικών Νομού Κοζάνης
 

Ε.Φ.Ε.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ                                         ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΛΑΗΣ

  Ε.Φ.Ε.Ε. Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ                                     ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΡΛΑΝΗΣ          

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΒΟΪΟΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

                                                             ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΤΣΙΩΡΑ

 

 

Πηγή: https://kozan.gr/archives/436085

 

                                                 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR