ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Kλείνει η πλατφόρμα για το επίδομα έως 600 ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα - Πως θα κλειδώσετε την επιστροφή των χρημάτων

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Kλείνει η πλατφόρμα για το επίδομα έως 600 ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα - Πως θα κλειδώσετε την επιστροφή των χρημάτων

Δευτέρα 04/07/2022 

Kλείνει η πλατφόρμα για το επίδομα έως 600 ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα - Πως θα κλειδώσετε την επιστροφή των χρημάτων

Tέλος χρόνου για το επίδομα έως 600 ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα καθώς αύριο κλείνει η πλατφόρμα του Power Pass και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Στο 24ωρο που απομένει οι πολίτες για να μην μείνουν εκτός επιδότησης θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα και να ελέγξουν αν η αίτηση τους έχει παραληφθεί οριστικά από το σύστημα και εμφανίζεται η ένδειξη «υπό εκκαθάριση» η αν είναι σε εκκρεμότητα οπότε χρειάζεται να τσεκάρουν τα αίτια και αν υπάρχουν λάθη, κενά η παραλείψεις να τα διορθώσουν έως αύριο το βράδυ.

Μεγαλύτερο χρόνο για να κλειδώσουν την αίτηση θα χρειαστούν οι καταναλωτές με μεταβολές στη κύρια κατοικία τους το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως τις 31 Μαΐου του 2022, οι γονείς με φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και όσοι υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά δήλωση στην εφορία

Λίγο πριν από το κλείσιμο της πλατφόρμας οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής σημεία:

1)Όσοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Power Pass θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση.
Σε περίπτωση που εντοπίσουν λάθη στα στοιχεία η έχουν μεταβολές στη κύρια κατοικία μετά την 1η Δεκεμβρίου θα πρέπει να μεταβούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» να προβούν στις ανάλογες ενέργειες και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην πλατφόρμα του Power Pass για να ολοκληρώσουν την αίτησή τους.

Ειδικότερα σε περίπτωση που τα στοιχεία κύριας κατοικίας έχουν αντληθεί από τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2020 και έκτοτε έχετε αλλάξει κυρία κατοικία μπορείτε να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας και τη μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήσατε από την 1/12/2021 και μετά.
Εφόσον έχετε μεταβάλει την κύρια κατοικία σας κατά την 1/12/2021 ή 1/1/2022 (ανάλογα με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωσή σας), πρέπει να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας για κάθε 1η ημέρα του μήνα μέχρι και τον μήνα Μάιο 2022.
Η πλατφόρμα δημιουργεί ισάριθμες δηλώσεις, μια για κάθε έναν μήνα που θα επιλέξετε.

Για παράδειγμα αν έχετε υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 και αλλάξατε την κύρια κατοικία σας στις 30 Ιανουαρίου 2022 στο πεδίο «Μήνες» θα πρέπει να επιλέξετε το μήνα Φεβρουάριο 2022 και όχι τον Ιανουάριο αφού η μεταβολή έγινε μετά την 1η Ιανουαρίου και να συμπληρώσετε τα σχετικά πεδία.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε όλους τους μήνες από Φεβρουάριο έως Μάιο 2022 και να δηλώσετε τη νέα κύρια κατοικία σας, συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία η και να επιβεβαιώσετε την κατοικία σας στους υπόλοιπους μήνες.
Αν τα στοιχεία κύριας κατοικίας σας έχουν αντληθεί από τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2021, μπορείτε να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας και τη μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήσατε, από την 1/1/2022 και μετά. Αν η νέα κύρια κατοικία σας είναι ιδιόκτητη πρέπει να δηλώσετε τον αριθμό ΑΤΑΚ που αναγράψατε στην δήλωση Ε9 όταν την αποκτήσατε.
Αν η νέα κύρια κατοικία σας είναι μισθωμένη ή παραχωρούμενη θα δηλώσετε τον αριθμό της δήλωσης μίσθωσης ή παραχώρησης που έχει υποβληθεί από τον εκμισθωτή ή παραχωρούντα το ακίνητο στην εφαρμογή «Δηλώσεις Μίσθωσης Ακινήτων» στην ψηφιακή πύλη myAADE.

2)Οι γονείς με φοιτητές εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και καταβάλλουν ενοίκιο για τη μισθωμένη κατοικία του παιδιού θα πρέπει πριν από την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα power pass, να υποβάλουν φορολογική δήλωση, στην οποία να δηλώσουν τα στοιχεία για τη δική τους κύρια κατοικία και να συμπληρώσουν στο έντυπο Ε1 τον πίνακα 6 που αφορά το ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας και τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.
Στη συνέχεια στην ηλεκτρονική αίτηση θα συμπληρώσουν την ένδειξη για την επιδότηση της φοιτητικής κατοικίας.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς στη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι να συμπληρώσουν τον ΑΦΜ του εξαρτώμενου τέκνου, να επιλέξουν πεδίο «Παροχή ρεύματος» εμφανίζονται οι παροχές, όπως έχουν δηλωθεί στην περ. 12 του ΠΙΝΑΚΑ 6 του Ε1, και βάσει της επιλογής της παροχής, συμπληρώνονται αυτόματα και τα υπόλοιπα πεδία και να επιλέξουν το μήνα ή τους μήνες, για τους οποίους το τέκνο διέμενε στην κατοικία, στην οποία αντιστοιχεί η δηλωθείσα παροχή ρεύματος την 1η εκάστου μήνα.
Στη συνέχεια, μπορούν να δηλώσουν τυχόν μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από την 1/1/2022 και μετά.
Εφόσον έχει μεταβληθεί η κατοικία του εξαρτώμενου τέκνου σας από την 1/1/2022, πρέπει να δηλώσουν την κατοικία του κατά την 1η ημέρα του κάθε μήνα μέχρι και τον μήνα Μάιο 2022 ή μέχρι το μήνα που ισχύει η μίσθωση. Αν ο το παιδί μετακόμισε σε νέα φοιτητική κατοικία στις 20 Ιανουαρίου 2022 και έκτοτε κατοικεί εκεί ο γονέας πρέπει να υποβάλλει δύο δηλώσεις, μία για την προηγούμενη φοιτητική κατοικία και μία για τη νέα φοιτητική κατοικία. Για την πρώτη δήλωση αναγράφει τον ΑΦΜ του τέκνου, στο πεδίο «Μήνες» επιλέγει τους μήνες Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022 και δηλώνει τον αριθμό παροχής ρεύματος της προηγούμενης φοιτητικής κατοικίας του (δηλ. αυτής που έχει δηλώσει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021).
Για τη δεύτερη δήλωση, δηλώνει τον ΑΦΜ του τέκνου, στο πεδίο «Μήνες» επιλέγει τους μήνες από Φεβρουάριο έως Μάιο 2022 ή μέχρι το μήνα που ισχύει η μίσθωση και δηλώνει τον αριθμό παροχής ρεύματος της νέας φοιτητικής κατοικίας του τέκνου.

3)Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να την υποβάλουν πριν την αίτηση για το επίδομα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που αποκτήθηκε το 2021 και δηλώθηκε φέτος.
Σημειώνεται ότι για τους υπόλοιπους για τη καταβολή της επιδότησης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021 και σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022 καθώς πολλοί φορολογούμενοι υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις διορθώνοντας τις αρχικές.

4)Μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων κύριας κατοικίας ή και μισθωμένης κατοικίας παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.
Επιπλέον θα πρέπει να συναινέσει για την μεταβίβαση των αναγκαίων στοιχείων λογαριασμών Ηλεκτρικής Ενέργειας ενώ δίνεται η δυνατότητα για την μεταβολή των στοιχείων της αίτησης ή την ακύρωση της αίτησης μέχρι την λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων. Δεν θα λάβουν την αποζημίωση ακόμα και αν πληρούν όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις όσοι στην αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν δηλώσουν τον αριθμό IBAN.

5)Η επιδότηση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το κράτος και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022 ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού.
Αυτό σημαίνει πως μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή χορηγείται η επιδότηση και όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης. Για παράδειγμα ένα η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε στο διάστημα Δεκεμβρίου Μαΐου αθροιστικά τα 1.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί του ποσού των 500 ευρώ της επιβάρυνσης που επωμίσθηκε ο καταναλωτής θα λάβει το 60% δηλαδή 300 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Σε περίπτωση που η καθαρή επιβάρυνση μετά την αφαίρεση της επιδότησης διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ αλλά αν η επιβάρυνση ήταν 2.000 ευρώ ο καταναλωτής δεν θα λάβει το 60% δηλαδή 1.200 ευρώ αλλά 600 ευρώ καθώς ξεπερνάει το ανώτατο όριο του επιδόματος που είναι 600 ευρώ.

6)Όσοι έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες η εξοχικές κατοικίες ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης δεν θα λάβουν την ενίσχυση. Επίσης δεν επιδοτούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες.
Ο χαρακτηρισμός πρώτης κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στον αντίστοιχο πίνακα και τους κωδικούς του εντύπου Ε1

7)Την ενίσχυση θα λάβει ο καταναλωτής στο όνομα του οποίου είναι ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και αν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς η το Ε1 το χάνει.
Το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα τους.
Σε περίπτωση που μία παροχή για συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός.
Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα.
Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό.
Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.

8)Την ενίσχυση θα λάβουν όσοι στις φορολογικές δηλώσεις εμφάνισαν εισόδημα από όλες τις πηγές (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, αποζημιώσεις, ενοίκια κ.α) πάνω από 45.000 ευρώ καθαρά μετά την αφαίρεση των φόρων. Πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα, πράγμα που σημαίνει ότι στη περίπτωση εγγάμων προστίθενται τα εισοδήματα των συζύγων.
Δηλαδή αν ο ένας έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ δεν θα λάβουν το επίδομα αφού το συνολικό τους εισόδημα ανέρχεται σε ί46.000 ευρώ.
«Κερδισμένοι» είναι οι άγαμοι καθώς και για αυτούς ισχύει το όριο των 45.000 ευρώ οπότε ο κίνδυνος να ξεπερνά το εισοδηματικό όριο είναι μικρότερος.
Δεν υπάρχει δυνατότητα εκ των υστέρων διόρθωσης του ύψους του εισοδήματος με τροποποιητική φορολογική δήλωση αφού τα στοιχεία για τον υπολογισμό του επιδόματος θα αντληθούν αυτόματα από το αρχείο της ΑΑΔΕ με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις.

9)Η καταβολή της αποζημίωσης πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων και το ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Τα χρήματα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Θα μπορούν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων ή να χρηματοδοτήσουν οποιαδήποτε δαπάνη τους χωρίς καμία δέσμευση για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα από το επίδομα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR