ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Μέτρα για καύσιμα: Αυξάνονται ποσά επιδότησης και δικαιούχοι - Στα 500 εκατ. ευρώ το κόστος για το νέο πακέτο

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Μέτρα για καύσιμα: Αυξάνονται ποσά επιδότησης και δικαιούχοι - Στα 500 εκατ. ευρώ το κόστος για το νέο πακέτο

Πέμπτη 16/06/2022 - 00:21

Μέτρα για καύσιμα: Αυξάνονται ποσά επιδότησης και δικαιούχοι - Στα 500 εκατ. ευρώ το κόστος για το νέο πακέτο

«Κλειδώνουν» οι παρεμβάσεις στη σύσκεψη της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό

Αύξηση του ποσού της επιδότησης στα καύσιμα και του αριθμού των δικαιούχων με αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων προβλέπει το πακέτο με τα πυροσβεστικά μέτρα για την ακρίβεια που επεκτείνεται για ακόμη τρεις μήνες.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις που προβλέπουν τη διανομή νέας ενεργειακής επιταγής σε ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και για αύξηση της επιδότησης για τις άγονες γραμμές.

Το κόστος του νέου πακέτου υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ καθώς μόνο η αύξηση της κρατικής ενίσχυσης που θα πιάσει μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων καθώς θα φτάσουν τα 3 εκατ. από 2,3 εκατ. στον πρώτο κύκλο των επιδοτήσεων θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ από 130 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα θα κλειδώσουν την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 σε σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο θα συζητηθούν την επομένη στο υπουργικό συμβούλιο και θα ισχύσουν από 1ης Ιουλίου.
Η επιδότηση στη βενζίνη θα γίνει με το μοντέλο του «fuel pass» ενώ θα παραταθεί και η επιδότηση στην αντλία για το ντίζελ κίνησης με ταυτόχρονη αύξηση των ποσών.

Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει τα εξής:

Βενζίνη:
Το επίδομα θα συνεχίσει να χορηγείται τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τη σημερινή του μορφή (Fuel pass 2) ενώ το ποσό της ενίσχυσης θα αυξηθεί στα 40-60 ευρώ για το τρίμηνο ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος έναντι 30 έως 50 ευρώ που είναι σήμερα.
Την ενίσχυση θα λάβουν περισσότερα νοικοκυριά καθώς το όριο για το οικογενειακό εισόδημα θα κυμανθεί στα 45.000 ευρώ από 30.000 ευρώ.
Για τη χορήγηση του επιδόματος θα ακολουθηθεί το υφιστάμενο μοντέλο.
Ειδικότερα τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το νέο όριο για το οικογενειακό εισόδημα, έχουν στην κατοχή τους όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο που είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλουν γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας.
Για την είσοδο στη πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει προς το τέλος Ιουνίου θα χρειάζονται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet ενώ στην αίτηση θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.
Αν επιλέξουν ως μέθοδος χορήγησης της επιδότησης τη «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό» θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που είναι συνδικαιούχοι.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται σταδιακά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί είτε μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας είτε μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που είναι συνδικαιούχος.
Η πίστωση της επιδότησης είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό θα γίνεται εντός 2 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής του.
Το ποσό θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου και το είδος του οχήματος. Για τους δικαιούχους που θα επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η οικονομική ενίσχυση θα προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ.

Ντίζελ κίνησης:
Η επιδότηση στην αντλία θα επεκταθεί και μετά τον Ιούνιο ενώ εξετάζεται η αύξηση του ποσού στα 15 λεπτά από 12 λεπτά το λίτρο σήμερα.

Επιταγή ακρίβειας Νο2:
Νέος έκτακτος καλοκαιρινός μποναμάς, αντίστοιχος με το επίδομα των 200 ευρώ που δόθηκε το Πάσχα, βρίσκεται υπό εξέταση για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Για να δοθεί μια νέα επιταγή ακρίβειας απαιτείται δημοσιονομικός χώρος 250-300 εκατ. ευρώ.

Νησιά – άγονες γραμμές:
Σχεδιάζεται υψηλότερη επιδότηση στα υγρά καύσιμα για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας και αύξηση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR