ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν με προτεραιότητα επιστροφές ΦΠΑ

Πέμπτη 21 Απριλίου

Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν με προτεραιότητα επιστροφές ΦΠΑ

Οι "καθαρές" επιχειρήσεις θα λαμβάνουν πρώτες τις επιστροφές φόρων και ΦΠΑ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η φορολογική διοίκηση ετοιμάζει σχετική λίστα στην οποία θα ενταχθούν επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

Οι "καθαρές" επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια προκειμένου να λαμβάνουν πρώτες τις επιστροφές φόρων:

α) Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρείς φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.

 β) Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

γ) Να μην χαρακτηρίζονται ως ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Πάντως από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού φαίνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει βελτιώσει τον ρυθμό των επιστροφών φόρων. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Φεβρουαρίου έδειξαν ότι οι οφειλές που εκκρεμούν για πάνω από 90 ημέρες, είχαν φτάσει στα 356 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 555 εκατ. ευρώ ήταν οι περιπτώσεις που βρίσκονταν σε μικρότερη αναμονή. Δηλαδή 912 εκατ. ευρώ συνολικά, έναντι 774 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για τον Μάρτιο δείχνουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστεί αυτό το stock. Μάλιστα, οι επιστροφές ανήλθαν σε 661 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 321 εκατ. ευρώ από τον στόχο των 340 εκατ. ευρώ, και συνολικά στο τρίμηνο οι επιστροφές φόρων έχουν φτάσει στα 1,303 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 280 εκατ. ευρώ από τον στόχο των 1,023 δισ. ευρώ. 

Σχεδιάζεται αυτόματο σύστημα επιστροφών

Όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, εντός του 2022 και "με σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους πολίτη, μεριμνούμε για την επιτάχυνση των επιστροφών φόρων. Ιδιαίτερα στοχεύουμε στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφών για όλες τις κατηγορίες των φόρων, με αξιοποίηση του προφίλ των φορολογουμένων και ανάλυση κριτηρίων".

Συνολικά, η φορολογική διοίκηση σκοπεύει να επιστρέψει φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να μηδενισθούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου (άνω των 90 ημερών) οι οποίες κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο καθώς επιβαρύνονται με τόκο.

Εντός, λοιπόν, του έτους θα τεθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ σε εφαρμογή ηλεκτρονικό σύστημα που θα χειρίζεται αυτόματα τις επιστροφές φόρου. Η αυτοματοποίηση των επιστροφών ΦΠΑ  μέσω της ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών μεταξύ φορολογικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου των 30,5 δισ. ευρώ και ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες με στόχο να τεθούν εντός του έτους οι νέες αλλαγές στις επιστροφές φόρων

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και άμεσα θα λαμβάνουν απάντηση για την ημερομηνία επιστροφής του σχετικού ποσού που δικαιούνται, χωρίς ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων.



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR