ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Οι αλλαγές στους κωδικούς του Ε1, ποιοι πρέπει να υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις, πότε βεβαιώνεται και πότε πληρώνεται ο φόρος

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Οι αλλαγές στους κωδικούς του Ε1, ποιοι πρέπει να υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις, πότε βεβαιώνεται και πότε πληρώνεται ο φόρος

Οι αλλαγές στους κωδικούς του Ε1, ποιοι πρέπει να υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις, πότε βεβαιώνεται και πότε πληρώνεται ο φόρος 

Μέχρι την Πέμπτη, 31 Μαρτίου ανοίγει το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2022, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021.

Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή έως και την 30ή Ιουνίου, εκτός και αν δοθεί παράταση, ενώ η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 8 δόσεις από το Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2023.

Υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2021 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποχρεούνται να  υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Ακόμη και τα ενήλικα, αλλά,  εξαρτώμενα τέκνα οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση εφόσον απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2021 ή εφόσον βαρύνονται με τεκμήριο διαβίωσης για κατοικία ή ΙΧ.

Αναφορικά με τις δηλώσεις συζύγων διευκρινίζεται ότι συνήθως υποβάλλουν κοινές, εκτός και αν το έχουν δηλώσει, με δήλωση έως την 28η Φεβρουαρίου, για να υποβάλουν χωριστές.

Yποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/ΜΣΣ δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Ο φόρος των συζύγων/μερών συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από την κοινή τους δήλωση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική Δ.Ο.Υ. λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας. Ως εκ τούτου, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδίδονται με την υποβολή κοινής δήλωσης αναγράφουν και στους δύο συζύγους/ΜΣΣ τη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου συζύγου.

Τι άλλαξε στο έντυπο Ε1

ι άλλαξε στο έντυπο Ε1Στο φετινό έντυπο Ε1, έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές στους κωδικούς, με την προσθήκη νέων, αλλά και την τροποποίηση υφισταμένων. Αναλυτικότερα, οι νέοι κωδικοί είναι οι ακόλουθοι: 

  1. 043-044: Αφορούν εργαζόμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.
  2. 873-874: Αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.
  3. 081,082,083: Στο ενοίκιο  για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
  4. 084, 085, 086: Στο ενοίκιο για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
  5. 818-820-822: Αφορούν το πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν.
  6. 087: Αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν. Δήλωση αριθμού δήλωσης μίσθωσης.
  7. 818, 820, και 822:  Συμπληρώνονται από τον/την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.
  8. 633-634: Δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι..
  9. 033: Συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.

Πηγή: https://www.sofokleousin.gr/

 



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR