ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Πώς θα παρακολουθεί η εφορία το «κύκλωμα» για τις ταμειακές μηχανές και τα POS

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Πώς θα παρακολουθεί η εφορία το «κύκλωμα» για τις ταμειακές μηχανές και τα POS

10/03/2022 

Πώς θα παρακολουθεί η εφορία το «κύκλωμα» για τις ταμειακές μηχανές και τα POS στο στόχαστρο όσοι δέχονται πληρωμές με κάρτες αλλά δεν εκδίδουν αποδείξεις λιανικής – Σε διαβούλευση οι προδιαγραφές για νέου τύπου σύνδεση ταμειακών – POS

Νέου τύπου ταμειακές μηχανές και POS που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις που «κόβουν» τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις προβλέπει σχέδιο που δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πρόσφατα η ΑΑΔΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τις τεχνικές προδιαγραφές του “project” που στοχεύει στη «διασφάλιση έκδοσης των νόμιμων παραστατικών πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω τερματικών POS».

H διαβούλευση απευθύνεται στις επιχειρήσεις που καλούνται να υποβάλουν μέχρι τις 11 Μαρτίου 2022 παρατηρήσεις συνοδευόμενες από τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις για την διασύνδεση των pos και των ταμειακών μηχανών με την εφορία.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων» που εντάθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης προκείμενου να χρηματοδοτηθεί με 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 90 εκατ. ευρώ θα διατεθούν εφέτος.

Συνολικά απ’ το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιδοτηθούν 1.000 μικρομεσαίες για τη δημιουργία υποδομής υπολογιστικού νέφους (cloud), θα αναβαθμιστούν και θα αντικατασταθούν 500.000 ταμειακές μηχανές και θα αποσυρθούν 100.000 τερματικά αποδοχής συναλλαγών (POS).

Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων θα γίνεται με τη μορφή κουπονιού το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνεται σε ειδική ηλεκτρονική αγορά.
Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS (με στόχο την παράλληλη αποστολή στοιχείων στην εφορία), εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και τις απώλειες στον ΦΠΑ.

Σήμερα, πολλές επιχειρήσεις έχουν προμηθευτεί νέες ταμειακές μηχανές κλειστού τύπου που έχουν διασυνδεθεί με την εφορία. Με αυτές τις μηχανές η εφορία ενώ γνωρίζει το πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή αλλά δεν έχει στην διάθεση της τα στοιχεία της πληρωμής, αν δηλαδή έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση κάρτας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου επιχειρήσει εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει την απόδειξη λιανικής στις συναλλαγές που είχαν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό.

Εφόσον διασυνδεθεί η ταμειακή μηχανή με το ηλεκτρονικό σύστημα POS η εφορία θα γνωρίζει πότε εκδόθηκε η απόδειξη αλλά και τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή με μετρητά) για να προχωρήσει σε περαιτέρω ελέγχους.

Πρακτικά δηλαδή, με τον «ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων», ταμειακές μηχανές και POS θα είναι «ένα και το αυτό» αφού θα εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS).

Βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Πηγή: https://www.newmoney.gr/

 

 



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR