ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα «κλειδώσουν» μετά τις 15 Ιανουαρίου - Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα «κλειδώσουν» μετά τις 15 Ιανουαρίου - Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι

Τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα «κλειδώσουν» μετά τις 15 Ιανουαρίου - Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι

Νέο «κούρεμα» στα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και αύξηση του ποσοστού έκπτωσης για εφάπαξ εξόφληση και μετάθεση του χρόνου έναρξης αποπληρωμής των κορονοχρεών σε 36 η 72 δόσεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Οι οριστικές αποφάσεις θα κλειδώσουν μετά τις 15-20 Ιανουαρίου, οπότε και θα αξιολογηθεί η κατάσταση στην οικονομία για το εύρος των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν με βάση την πορεία της Όμικρον που συνεχίζει να επελαύνει και να προκαλεί τριγμούς στην οικονομία.

Αφού σταθμιστούν και αξιολογηθούν τα δεδομένα θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης.
Ωστόσο όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για οριζόντιες παρεμβάσεις και οι τυχόν ενισχύσεις θα αφορούν ταμειακές ανάσες και κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας.
Στο επίκεντρο όπως φάνηκε άλλωστε και από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθές βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης που δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα από το νέο κύμα της πανδημίας.
Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για την αναχαίτιση των οικονομικών επτώσεων σε περίπτωση που συνεχιστεί με τους ίδιους ραγδαίους ρυθμούς η εξάπλωση των μολύνσεων προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1 Κλιμακωτή, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια των ζημιών επαγγελματιών και επιχειρήσεων, αύξηση του ποσού από τα φθηνά δάνεια όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής που δεν θα επιστραφεί στο κράτος. Αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το ύψος του κουρέματος αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα ισχυρό δεδομένου ότι ήδη για ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων φθάνει το 75%. Σημειώνεται ότι με βάση το υφιστάμενο καθεστώς το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%) της επιστρεπτέας προκαταβολής, το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%) και το 33% θα επιστρέψουν το 50%. Το συνολικό ποσό που έχει χαριστεί σε περίπου 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις αγγίζει τα 5 δις. ευρώ αφού απο τα 8,2 δις. ευρώ που χορηγήθηκαν θα επιστραφούν 3,3 δις. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης από τις 60 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των δανείων έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου του 2022 αντί τις 31 Ιανουαρίου που προβλέπονταν αρχικά. Επίσης εξετάζεται μεγαλύτερη από 15% έκπτωση επί του ποσού της επιστροφής η και νέα παράταση πέραν της 30ης Μαρτίου του 2022 για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής
2 Επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας από 820.000 οφειλέτες που με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Α. Βεσυρόπουλου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση των 36 άτοκων δόσεων ή των 72 με επιτόκιο 2,5% παρατάθηκε έως τις 26 Ιανουαρίου 2022 από τις 31 Δεκεμβρίου που έληγε κανονικά. Το πιθανότερο είναι να δοθεί ανάσα πάνω από ένα μήνα ενώ οι εκπρόσωποι της αγοράς ζητούν “πάγωμα” των πληρωμών έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Η ρύθμιση προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ για οφειλές συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή 50 ευρώ για οφειλές συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.
3 «Επιστράτευση» χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα για παροχή φθηνών κεφαλαίων κίνησης με διαδικασίες εξπρές σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης ορισμένοι προτείνουν στο πακέτο να περιληφθεί και η πλήρης η μερική απαλλαγή των πληττόμενων από την καταβολή του ενοικίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με κάλυψη των αποζημιώσεων στους εκμισθωτές από το κράτος είτε με τον συμψηφισμό της απώλειας με χρέη στο Δημόσιο είτε με “ζεστό χρήμα”.

Πηγή:https://www.bankingnews.gr/oikonomia/articles/604647/ta-prostheta-metra-stiriksis-pou-tha-kleidosoun-meta-tis-15-ianouariou-ta-senaria-pou-exoun-pesei-sto-trapezi

 



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR