ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Από την Κίνα η πλειονότητα των προϊόντων παράνομης απομίμησης και παραποίησης

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Από την Κίνα η πλειονότητα των προϊόντων παράνομης απομίμησης και παραποίησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την τελευταία έκθεσή της σχετικά με την προστασία και την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σε τρίτες χώρες.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «μολονότι υπήρξαν εξελίξεις από τη δημοσίευση της προηγούμενης έκθεσης και μετά, εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες και τομείς στους οποίους πρέπει να αναληφθεί δράση και να επιτευχθεί βελτίωση. Οι παραβιάσεις δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σε παγκόσμιο επίπεδο κοστίζουν στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δισεκατομμύρια ευρώ σε διαφυγόντα έσοδα και θέτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο. Η σημερινή έκθεση εντοπίζει τρεις ομάδες χωρών στις οποίες η ΕΕ θα εστιάσει τη δράση της».

Ο κ. Φιλ Χόγκαν, επίτροπος αρμόδιος για το εμπόριο, δήλωσε: «Η προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως των εμπορικών σημάτων, των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και των γεωγραφικών ενδείξεων, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ και την ικανότητά μας να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και να παραμένουμε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 82 % των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ παράγεται από τομείς που εξαρτώνται από τη διανοητική ιδιοκτησία. Οι παραβιάσεις δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας, της κλοπής διανοητικής ιδιοκτησίας, της παράνομης απομίμησης/παραποίησης και της πειρατείας προϊόντων, απειλούν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης θα μας επιτρέψουν να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στην προστασία των εταιρειών και των εργαζομένων της ΕΕ από παραβιάσεις δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως η παράνομη απομίμηση/παραποίηση προϊόντων και η πειρατεία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.»

Οι γεωγραφικές και θεματικές προτεραιότητες της ενωσιακής δράσης για την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας βασίζονται στο μέγεθος της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι επιχειρήσεις της ΕΕ. Η έκθεση θα συμβάλει στην περαιτέρω εστίαση και στόχευση των προσπαθειών μας. Ο επικαιροποιημένος κατάλογος των χωρών προτεραιότητας που περιλαμβάνεται στην έκθεση εξακολουθεί να διακρίνει μεταξύ τριών κατηγοριών, οι οποίες αντανακλούν την κλίμακα και τη διάρκεια των προβλημάτων: 1) Κίνα· 2) Ινδία, Ινδονησία, Ρωσία, Τουρκία, Ουκρανία· 3) Αργεντινή, Βραζιλία, Ισημερινός, Μαλαισία, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία και Ταϊλάνδη.

Η Κίνα αναφέρεται πως αποτελεί την πηγή της μεγάλης πλειονότητας (τόσο σε επίπεδο αξίας όσο και σε επίπεδο όγκου) των προϊόντων παράνομης απομίμησης/παραποίησης και των προϊόντων πειρατείας που φθάνουν στην ΕΕ. Πάνω από το 80 % των προϊόντων παράνομης απομίμησης/παραποίησης ή πειρατείας που κατάσχονται από τις τελωνειακές αρχές της ΕΕ προέρχεται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

«Η επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας αποτελεί βασικό στοιχείο όλων των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ. Επιπλέον, η Επιτροπή συμμετέχει σε διαλόγους, ομάδες εργασίας και τεχνικά προγράμματα με σημαντικές χώρες και περιοχές, όπως η Κίνα, η Λατινική Αμερική, η Νοτιοανατολική Ασία και η Αφρική».

Πηγή:https://www.epixeiro.gr/



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR