ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Η Δυτική Μακεδονία κέντρο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Το τριήμερο 29 – 30 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιείται η 2η Έκθεση Αρωματικών, Φαρμακευτικών φυτών & Μανιταριών στην Κοζάνη, στο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων, υπό της Αιγίδα του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.. Στόχος είναι να καταστεί η Δυτική Μακεδονία κέντρο του κλάδου, αλλά και να μυηθούν όλο και περισσότεροι νέοι σε έναν χώρο με μεγάλες προοπτικές.

 

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης τόνισε ότι η 2η κλαδική έκθεση και συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών, θα αποτελέσει έναν βασικό θεσμό για την περιοχή και θα αναδείξει τα πλεονεκτήματά της. «Η περιοχή πρωταγωνιστεί στην παραγωγή αρωματικών φυτών και έξω από τα σύνορα της χώρας. Θέλουμε να καταδείξουμε ότι η Δυτική Μακεδονία αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων στον κλάδο τόσο στην επιστημονική έρευνα όσο και στην παραγωγή δεδομένων γύρω από την οικονομία» συνέχισε.

 

Τρίτη στοχευμένη δράση είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά να αποτελέσουν μια εναλλακτική στη Δυτική Μακεδονία ενόψει της κρίσιμης μεταλιγνιτκής περιόδου. Έχουν μεγάλη δυναμική στη βιομηχανία των τροφίμων, των καλλυντικών, των φαρμάκων, των προϊόντων που συμπληρώνουν τη διατροφή των ζώων. Αυτή η δυναμική σημαίνει νέες θέσεις εργασίες και παραγόμενο πλούτο μέσα από τη παραγωγή, όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

 

Υπάρχει μια διαδικασία καθιέρωσης σήματος των δυτικομακεδονικών προϊόντων. Επώνυμα πιστοποιημένα προϊόντα μεγάλης προστιθέμενης αξίας θα έχουν τη σφραγίδα της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πιστοποιεί την υπεροχή τους στις αγορές συνέχισε, καλώντας όλους να συμμετάσχουν στην έκθεση.

 

Ο Νίκος Σαρρής, πρόεδρος του Επιμελητηρίου μίλησε για τη συνέχεια της περσινής προσπάθειας μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη για να καθιερωθεί η Δυτική Μακεδονία ως κέντρο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Το συνέδριο και η έκθεση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους ανθρώπους του κλάδου, να ενημερωθούν να μάθουν τις νέες αγορές και να συζητήσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν. Επίσης οι νέοι μπορούν να μάθουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να επιχειρήσουν στον κλάδο.

 

Ο Ευθύμιος Χασιώτης, γραμματέας του Επιμελητηρίου Κοζάνης τόνισε ότι δημιουργείται μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που παράγουν και μεταποιούν αρωματικά προϊόντα, οι οποίοι χρειάζονται στήριξη.

 

Η Αναπτυξιακή Δυτική Μακεδονίας συμμετέχει σε αυτήν προσπάθεια. Το 20% των καλλιεργούμενων εκτάσεων βρίσκεται στη Δυτικής Μακεδονία ,ανέφερε ο Τάσος Σιδηρόπουλος. Υπάρχει ενδιαφέρον και για μεταποίηση φαρμακευτικών φυτών. Στο Leader υπάρχουν 10 προτάσεις, 3 υφιστάμενες και 7 νέες που διαμορφώνουν νέα καθεστώς καθετοποίησης συνέχισε. Η ΑΝΚΟ στηρίζει την έκθεση μέσα από τέσσερις ενέργειες, στη διαμόρφωση του προγράμματος, τη δημοσιοποίησης και προβολής της μέσα από τα social media, τις εισηγήσεις και την οργάνωση των B2B συναντήσεων. Υπάρχουν ήδη 32 συμφωνίες, οι οποίες θα γίνουν στις 30 Νοεμβρίου και αυξάνονται συνεχώς.

 

Ο Γιώργος Βαβλιάρας, αντιπεριφερειάρχης συμπλήρωσε ότι πάνω από 18.000 στρέμματα καλλιεργούνται στην περιοχή και ζήτημα είναι να γίνεται η μεταποίηση στον τόπο μας.

Πηγή:prlogos.gr



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR