ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Προστασία 100 γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα – Και η Φέτα μεταξύ αυτών

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας για μια διμερή συμφωνία προστασίας 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην Ε.Ε.

 

Με τις Ονομασίες αυτές να προστατεύονται πλέον από τις απομιμήσεις και τον σφετερισμό, μιλάμε για μια ιστορική συμφωνία-ορόσημο που αναμένεται να αποφέρει αμοιβαία εμπορικά οφέλη και να δημιουργήσει ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και στις δύο πλευρές.

 

Η Κίνα αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε., οι οποίες ανήλθαν σε 12,8 δισ. ευρώ (το 12μηνο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Αυγούστου 2019). Είναι επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, αντιπροσωπεύοντας το 9% της αξίας τους.

 

Η Κίνα είναι μια αγορά με προοπτικές υψηλής ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, δεδομένου ότι η αυξανόμενη μεσαία τάξη της δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα εμβληματικά, υψηλής ποιότητας και γνήσια ευρωπαϊκά προϊόντα. Διαθέτει επίσης το δικό της καθιερωμένο σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων με ιδιότυπα προϊόντα τα οποία τώρα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα χάρη στη συμφωνία αυτή.

 

Ο κατάλογος της Ε.Ε. με τις γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευτούν στην Κίνα περιλαμβάνει προϊόντα με ονομασίες όπως Cava, Champagne, Φέτα, Ελιά Καλαμάτας, Ούζο, Irish whiskey, Münchener Bier, Prosciutto di Parma κ.ά. Όσον αφορά τα κινεζικά προϊόντα, ο κατάλογος περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τις ονομασίες Pixian Dou Ban (πάστα φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (λευκό τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu).

 

Ύστερα από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η συμφωνία θα υποβληθεί τώρα σε νομικό έλεγχο. Από πλευράς Ε.Ε. θα ζητηθεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η συμφωνία αναμένεται να αρχίσει να ισχύει πριν από το τέλος του 2020.

 

Μετά τα 4 έτη ισχύος της συμφωνίας, το πεδίο εφαρμογής της θα επεκταθεί ώστε να καλύψει άλλες 175 ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων και από τις δύο πλευρές. Οι ονομασίες αυτές θα πρέπει να υποβληθούν στην ίδια διαδικασία καταχώρισης με τις 100 ονομασίες που ήδη καλύπτονται από τη συμφωνία (δηλ. αξιολόγηση και δημοσίευση για παρατηρήσεις).

 

Η συνεργασία Ε.Ε.–Κίνας για τις γεωγραφικές ενδείξεις ξεκίνησε πριν από 10 και πλέον έτη (2006) και οδήγησε στην καταχώριση και την προστασία 10 ονομασιών γεωγραφικών ενδείξεων και από τις δύο πλευρές το 2012, πρωτοβουλία που αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τη σημερινή συνεργασία.

 

Σημειώνεται ότι από πλευράς αξίας, η αγορά γεωγραφικών ενδείξεων της Ε.Ε. ανέρχεται σε περίπου 74,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 15,4% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών της Ε.Ε.

 

Σχετικά με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Κίνα, ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν δήλωσε: «Τα ευρωπαϊκά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη φημίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο για την ποιότητά τους. Οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν υψηλότερο τίμημα, καθώς εμπιστεύονται την προέλευση και την αυθεντικότητα αυτών των προϊόντων, ενώ παράλληλα ανταμείβουν τους γεωργούς. Η συμφωνία αυτή καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά με τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους μας, όπως η Κίνα. Είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, καθώς ενισχύει την εμπορική μας σχέση, ωφελεί τους γεωργικούς και διατροφικούς τομείς μας, καθώς και τους καταναλωτές και στις δύο πλευρές».

 

Πηγή: meatnews.gr



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR