ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Πρόεδρος ΕΒΕΠ: «Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο δημιουργεί γόνιμο έδαφος για επενδύσεις»

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Πρόεδρος ΕΒΕΠ: «Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο δημιουργεί γόνιμο έδαφος για επενδύσεις»

Η πορεία των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο εξετάστηκαν στη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Β.Ε.Π., υπό τον Πρόεδρο, κ. Βασίλη Κορκίδη.

Στη συνεδρίαση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων το οποίο και τηρείται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στις συνέπειες από την μη τήρηση των προβλεπόμενων από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, οι οποίες και αναφέρθηκαν κατά τομέα. Στόχος του Κεντρικού Μητρώου συνιστά η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για την αποτροπή έκνομων πράξεων, όπως το ξέπλυμα χρήματος, αλλά και η τρομοκρατία.

Επίσης, ο κ. Κορκίδης, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», σημείωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος, στην πλειοψηφία του, επικρότησε όλους τους βασικούς άξονες, όπως αποτυπώθηκε και στη δημόσια διαβούλευση. Όπως ανέφερε, το σχέδιο νόμου έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας για την επίτευξη του αναπτυξιακού άλματος που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, το Ε.Β.Ε.Π. τοποθετήθηκε αναλυτικά με παρατηρήσεις και προτάσεις και έκρινε, μεταξύ άλλων, θετικά σημαντικές φιλοεπιχειρηματικές και φιλοεπενδυτικές αλλαγές. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Π. βάσει του αναπτυξιακού σχεδίου νόμου που παρουσίασε η κυβέρνηση προβλέπεται μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδύσεις που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν. Καταλήγοντας για το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι παρεμβάσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο επιτρέπουν τη διαμόρφωση γόνιμου εδάφους και φιλικού κλίματος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, αφήνοντας πίσω τα εμπόδια του παρελθόντος.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020 αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης να ακολουθήσει αναπτυξιακή πολιτική και, συνακόλουθα, στήριξης των επιχειρήσεων. Η ελληνική επιχειρηματικότητα, παρατήρησε ο κ. Κορκίδης, έχει δοκιμαστεί σκληρά την τελευταία δεκαετία στηρίζοντας, σε αντίξοο περιβάλλον, την ελληνική οικονομία και συμβάλλοντας καθοριστικά στην απασχόληση. Θα πρέπει είπε να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να υποβοηθηθούν οι φοροελαφρύνσεις ύψους 1,2 δις ευρώ, αλλά και να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα καθίσταται πλέον φιλική προς τις επενδύσεις. Καταλήγοντας, τόνισε πως, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το προσχέδιο εμπίπτει εντός του εύρους των μακροοικονομικών προβλέψεων και ο προϋπολογισμός του 2020 θεωρείται αισιόδοξος, αλλά εφικτός.

Εξ άλλου, για το master plan του ΟΛΠ ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. σημείωσε ότι ελήφθη μία απόφαση που η οποία αφενός «ξεκλειδώνει» την υλοποίηση του master plan του ΟΛΠ και αφετέρου «κλειδώνει» τις υποδομές και το εύρος δραστηριότητας του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα. Η ενότητα όλων των φορέων του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου, και όχι μόνο, σημείωσε ο κ. Κορκίδης, αποσόβησαν τη συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευής και τους κινδύνους που διατρέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται γύρω από αυτή.

Στο σημείο αυτό, και με αφορμή επισημάνσεις που έγιναν κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την επιστολή- πρόταση που έχει αποσταλεί από το Επιμελητήριο στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη, και τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, να επέλθει διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας- Κίνας, ώστε να εξαιρεθούν από περιορισμούς και εισαγωγικά τέλη η αποστολή ναυτιλιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών, αποκλειστικά από το λιμάνι του Πειραιά προς όλα τα λιμάνια της Κίνας.

Τέλος, με αφορμή το επικείμενο Brexit υπενθύμισε ότι, έγκαιρα, η επιμελητηριακή κοινότητα δραστηριοποιήθηκε με σκοπό να ενημερώσει υπεύθυνα τον επιχειρηματικό κόσμο προετοιμάζοντας αυτόν για παν ενδεχόμενο, μέσα από ένα διαρκή διάλογο από τον οποίο εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα, δόθηκαν απαντήσεις, αλλά και κατασιγάστηκαν φόβοι. Η «τελευταία πράξη» του Brexit, κατέληξε με νόημα ο κ. Κορκίδης, δεν έχει «γραφεί» ακόμη.



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR