ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΕΝΦΙΑ 2019: Το Σαββατοκύριακο εκκαθαριστικά στο Taxisnet

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ 2019 οπότε, οι 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα τα έχουν στα χέρια τους και θα γνωρίζουν τι θα πληρώσουν φέτος.

Οι μεσοσταθμικές μειώσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τον συντελεστή εσπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ 2019.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αποφέρει εισπράξεις άνω των 2 δισ. ευρώ από τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ που θα βεβαιωθούν συνολικά σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Πώς αντιμετωπίζονται τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναμένεται να υπάρχουν μικροπροβλήματα στα εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν στο Taxisnet. Τι πρεπει να κάνουν οι πολίτες;

Άμεσα στις Εφορίες θα πρέπει να σπεύσουν, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα λάβουν λανθασμένο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να διορθώσουν άμεσα τα λάθη.

Οι διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν από την καταβολή της πρώτης δόσης, στις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου ο φόρος να υπολογιστεί με τα νέα στοιχεία και να προσαρμοστούν ανάλογα οι δόσεις αποπληρωμής.

Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών, τα λάθη είτε συμβαίνουν από το σύστημα (λάθος πληκτρολόγηση κ.λπ.) είτε και από τον ίδιο τον φορολογούμενο.

Στο πλαίσιο αυτό είτε ο φόρος είναι μεγαλύτερος του αναμενόμενου είτε μικρότερος (υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις) είτε ο ιδιοκτήτης των ακινήτων δεν απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ η δεν του χορηγείται η μείωση κατά 50%.

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

Σε περίπτωση αμφισβήτησης της φορολογητέας αξία των ακινήτων ή των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, όπως έχει προσδιοριστεί στη δήλωση – πράξη προσδιορισμού φόρου, και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου είναι ορθά, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. αίτηση για να εκδοθεί διορθωμένη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α.  .

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR