ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Στρωμένος με Aγκάθια ο Δρόμος της Απανθρακοποίησης – Τα Εμπόδια στους Τομείς της Θέρμανσης και Ψύξης

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Στρωμένος με Aγκάθια ο Δρόμος της Απανθρακοποίησης – Τα Εμπόδια στους Τομείς της Θέρμανσης και Ψύξης

Την ώρα που έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα της θέρμανσης και ψύξης έχουν γίνει λιγότερα. Ο συγκεκριμένος τομέας αντιπροσωπεύει το 50% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών. Σύμφωνα με στοιχεία εξακολουθούμε να καίμε περίπου 500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετησίως για τη θέρμανση των κτιρίων μας, ενώ ένα εντυπωσιακό 60% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη. 

Ο τομέας αυτός είναι υπεύθυνος για το 40% των εκπομπών CO2 στην Ευρώπη. Έτσι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η απανθρακοποίηση του τομέα της θερμότητας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών άνθρακα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με ξένους αναλυτές η πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι τώρα ήταν υποτονική στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η Σουηδία αποτελεί εξαίρεση, με το 80% της θερμότητας της να προέρχεται από βιομάζα. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η χρήση τοπικών πόρων και δικτύων θέρμανσης μπορεί να βοηθήσει στην αποκεντροποίηση του τομέα της θέρμανσης, παρέχοντας ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι θεσμικοί επενδυτές για βιώσιμες επενδύσεις σε υποδομές.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον μέχρι στιγμής για τον τομέα της θερμότητας είναι μικρό, καθώς δεν υπάρχει μια φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια για την παραγωγή θερμότητας. Το δυναμικό της βιομάζας στην Ευρώπη εκτός της Σκανδιναβίας είναι πολύ περιορισμένο ενώ και η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας γίνεται σε λίγες χώρες. Παρόλα αυτά, τα βλέμματα στρέφονται προς την υιοθέτηση άλλων λύσεων όπως η τεχνολογία βαθιάς γεώτρησης η οποία εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σε μεγαλύτερο βαθμό στην αξιοποίηση τη γεωθερμικής θερμότητας. Αν ωριμάσει η συγκεκριμένη λύση θα μπορούσε η γεωθερμία  να αποτελέσει το ισοδύναμο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών για θέρμανση, σε ορισμένες  βέβαια χώρες.

Από την άλλη πλευρά, η απανθρακοποίση δεν απασχολεί μόνο την Ευρώπη αλλά και μια άλλη χώρα την Ινδονησία, στην οποία ο άνθρακας αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 60% του ενεργειακού μίγματος της χώρας. Το βάρος τα τελευταία χρόνια πέφτει στην αξιοποίηση της γεωθερμίας η οποία αντιπροσωπεύει σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής εταιρείας PT Perusahaan Listrik Negara (PLN) το 5% του ενεργειακού μίγματος. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας της χώρας χρειάζονται επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επιτύχει το στόχο της να φθάσει το γεωθερμικό δυναμικό στα 7,2 GW, έως το 2025, ενώ πρέπει να μελετήσει τρόπους μείωσης του κόστους των έργων.

Μάλιστα ο Ινδονήσιος αντιπρόεδρος σε πρόσφατη ομιλία τόνισε πως η πρόοδος στην ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας την τελευταία δεκαετία ήταν «πολύ αργή» και η εξάρτηση τον άνθρακα προκάλεσε ρύπανση της ατμόσφαιρας γύρω από την πρωτεύουσα Τζακάρτα. Να σημειωθεί πως η εταιρεία PT Pertamina Geothermal Energy, στοχεύει να επενδύσει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε γεωθερμική ενέργεια έως το 2026.

του Δημήτρη Αβαρλή

Πηγή: www.energia.gr



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR