ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - «Μεγάλος Αδελφός» για όλες τις επιχειρήσεις - Στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων θα πρέπει να εγγραφούν όλα τα νομικά πρόσωπα με έδρα ή φορολόγηση στην Ελλάδα.

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • «Μεγάλος Αδελφός» για όλες τις επιχειρήσεις - Στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων θα πρέπει να εγγραφούν όλα τα νομικά πρόσωπα με έδρα ή φορολόγηση στην Ελλάδα.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου, σταδιακά κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα με έδρα την Ελλάδα ή εφόσον ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία φορολογείται στην Ελλάδα ανεξαρτήτως έδρας θα πρέπει να εγγραφεί στο "Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων".

 

Σχετική εφαρμογή θα δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) και το πρότζεκτ το οποίο στόχο έχει να διευκολύνει φορολογικούς ελέγχους αλλά και ελέγχους για τυχόν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θα ξεκινήσει να τρέχει πιλοτικά από τις 20 Ιουλίου.

 

Πρακτικά, στο τέλος της διαδικασίας θα δημιουργηθεί μια τεράστια βάση δεδομένων στην οποία οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη και απεριόριστη πρόσβαση στην πλήρη ακτινογραφία κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας, με την ανωνυμία των μετόχων να καταργείται.

 

Ενδεικτικά για τους πραγματικούς δικαιούχους καταχωρούνται: ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, τύπος πιστοποιητικού, αριθμός πιστοποιητικού, ημερομηνία γέννησης, υπηκοότητα, διεύθυνση κατοικίας (Χώρα διαμονής, Οδός, αριθμός, ΤΚ, Πόλη, Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, τηλ. σταθερό, τηλ. κινητό, fax, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου),Φορολογική κατοικία ,TAX ID καθώς και το πλήρες προφίλ της εταιρείας κάθε μορφής.

 

Οι σχετικές διατάξεις έχουν ψηφιστεί από το 2018 και πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ έρχεται να θέσει σε τροχιά εφαρμογής τις διατάξεις.

 

H απόφαση επισυνάπτεται.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑΑπόφαση

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR