ΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΡΘΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ - Ομιλία του προέδρου Κυριακίδη Κων/νου στο Συνέδριο με τίτλο <<Επιχειρηματική Επανεκκίνηση στη Δυτική Μακεδονία>> 12-13-02-2016

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΡΘΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • Ομιλία του προέδρου Κυριακίδη Κων/νου στο Συνέδριο με τίτλο <<Επιχειρηματική Επανεκκίνηση στη Δυτική Μακεδονία>> 12-13-02-2016

 LOGOTYPOSYNEDRIOU_F16553.jpg

 

 

Ομιλία του προέδρου Κυριακίδη Κων/νου στο Συνέδριο με τίτλο

<<Επιχειρηματική Επανεκκίνηση στη Δυτική Μακεδονία>> 12-13-02-2016

 

Επίσημοι προσκεκλημένοι , αγαπητοί συνάδελφοι ,κυρίες και κύριοι.

Σας καλωσορίζω στο Συνέδριο μας και σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους για την παρουσία σας.

Αν ένας λαός αξίζει να μνημονεύεται τακτικά σε παγκόσμιο επίπεδο, για την μακραίωνη και αδιάλειπτη ιστορία του, αυτός είναι ο ελληνικός.

Αν ένα έθνος πρέπει να αισθάνεται ισχυρά υπερήφανο για την προσφορά του στην ανθρωπότητα, αυτοί είναι οι Έλληνες.

Αν μια κρατική οντότητα μπορεί να διατείνεται ότι στηρίζεται στο πιο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα πάνω στην οικουμένη, αυτή είναι η Ελλάδα.

Αν αναζητήσουμε το ιδανικότερο οικόπεδο πάνω στον πλανήτη, αυτό θα είναι η πατρίδα μας.

Τότε γιατί αλήθεια βρισκόμαστε τη δεδομένη χρονική στιγμή σ’ αυτή την κατάσταση;

Γιατί αναζητούμε εναγώνια διέξοδο από τα αδιέξοδα που οδηγηθήκαμε;

Ευτυχώς φίλες και φίλοι το Συνέδριο του Επιμελητήριου Κοζάνης δεν θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Μπορεί όλα όσα θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν οι εισηγητές, να κατατείνουν σε μια προσπάθεια εξηγήσεων και ερμηνειών αυτής της ποιότητας των ερωτήσεων, αλλά ο ρόλος των Επιμελητηρίων της χώρας δεν είναι οι φιλοσοφικές αναζητήσεις. Είναι οι προτάσεις, οι ιδέες και οι εκτιμήσεις για πρακτικές λύσεις.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε για να ερμηνεύσουμε την κατάσταση στην οποία περιήλθαμε, να διαπιστώσουμε λάθη, παραλείψεις, σφάλματα και αμέλειες του παρελθόντος, ώστε να οδηγηθούμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά στη μεταστροφή του κλίματος των τελευταίων έξι χρόνων.

Είναι νομίζω περιττό να εξηγήσω πως τώρα πια δεν υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος σ’ αυτή τη χώρα που να πιστεύει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν άμεσα, βραχυπρόθεσμα ή σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι αυταπάτες που τρέφαμε στην αρχή της κρίσης, ότι δηλαδή η διάρκειά της θα είναι μερικά χρόνια και θα επανέλθουμε γρήγορα στην προηγούμενη κατάσταση, δεν έχουν λόγο να υπάρχουν γιατί πληγώνουν συνεχώς και απογοητεύουν βαθύτατα την κοινωνία μας.

Τα μέτρα που λαμβάνονται από την πολιτική τάξη, φυσικά κατ’ εντολή και καθ’ υπόδειξη διευθυντηρίων εκτός Ελλάδας, είναι αντιαναπτυξιακά, και έχουν και έναν άλλο χαρακτήρα. Είναι μέτρα που θα επηρεάζουν και θα καθορίζουν τη ζωή του λαού μας για δεκαετίες. Πράγμα που σημαίνει ότι για να ισορροπήσουμε τη δημοσιονομική μας κατάσταση θα πρέπει να θυσιάσουμε στο βωμό της φτώχιας, της ανέχειας, της ανεργίας, της ανυπαρξίας δημόσιου χαρακτήρα υγείας και παιδείας, μία, και ίσως δύο γενιές Ελλήνων.

Επομένως και λόγω της σοβαρότητας των κινδύνων που εγκυμονούν θα πρέπει να μεταλλαχθούμε με ρυθμούς Fast Track. Να αφήσουμε κατά μέρος τους μεγαλοϊδεατισμούς, τους αυθορμητισμούς και τους υπερφίαλους σχεδιασμούς. Με κόπο, με προσπάθεια, έχοντας ως προμετωπίδα τη γνώση, με επιστημονικό σχεδιασμό, χωρίς κραυγές, χωρίς ακρότητες, να στραφούμε σε μια σταθερή και απαρέγκλιτη πορεία προς την ανάδειξη και δημιουργία ενός ρεαλιστικού μοντέλου ανάπτυξης.

 

Το μοντέλο αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε να έχει έναν εθνικό χαρακτήρα ο οποίος θα ενσωματώσει τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες, τα προτερήματα τα προσόντα και τα πλεονεκτήματα των περιφερειακών υποσυνόλων. Θα πρέπει δηλαδή να αποτελείται από ένα πλέγμα αναπτυξιακών σχεδίων που θα τα διακρίνει ο τοπικός χαρακτήρας και η ιδιαίτερη ταυτότητα τους.

Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά μια τέτοια σύνθεση απαιτεί συντονισμό, συνέργειες, χρόνο ωρίμανσης, αλλά και αποφασιστικότητα κατά την εφαρμογή της.

Ευθύνη δική μας και όλων των φορέων είναι να προσδιορίσουμε και να αναδείξουμε εκείνα τα τοπικά χαρακτηριστικά και τη μοναδικότητα, που μας χαρακτηρίζουν και δίνουν προβάδισμα στην τοπική μας κοινωνία έναντι άλλων τοπικών κοινωνιών.

Ευθύνη όμως του πολιτικού προσωπικού της χώρας αφού επιτέλους αφουγκραστεί τις προτάσεις μας , είναι να χαράξει τις κατευθυντήριες γραμμές και να βρει τον κοινό τόπο που θα συναντηθούμε όλοι. Όχι όμως όπως στο παρελθόν διεκδικώντας το αλάθητο του Πάπα. Όχι ως αυθεντία που επιβάλλει την άποψή της, χωρίς να την ενδιαφέρουν η γνώμη, οι θέσεις και οι αγωνίες των ανθρώπων που αγαπούν και στηρίζουν τον τόπο τους, που επέλεξαν να ζήσουν τη ζωή τους και να δημιουργήσουν στην περιφέρεια.

Και δεν τα λέω αυτά χωρίς να έχουν δοθεί αφορμές. Την άποψή μου για την ελληνική πολιτική τάξη την έχω εκφράσει ευθαρσώς και δημόσια πολλές φορές στο παρελθόν.

Μαγικές λύσεις από την πολιτική δεν περιμένω. Ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες όμως ναι.

 

Πρέπει εδώ και τώρα να αποκατασταθεί η σχέση πολιτείας  και επιχειρηματικότητας και να καταλάβουν όλοι οι πολιτικοί μας ότι μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία και το επιχειρειν θα έχουμε αναπτυξιακή προοπτική .

Και όχι μέσα από τη σκληρότητα των μέτρων που λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια και κάνει έμενα και όλους τους συναδέλφους μου να αγανακτούμε και να πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί μας συνεχώς συντηρούν μια κατάσταση που θυμίζει όλο και περισσότερο το πολιτικό κατεστημένο του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης

Αν λοιπόν πιστεύουν κάποιοι ότι η καθημαγμένη ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να ανέχεται την κατρακύλα του βιοτικού της επιπέδου, σύμφωνα με τις ς απαιτήσεις των υπερσυντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, με σκοπό την εθελούσια δουλεία του λαού μας, είναι πολύ γελασμένοι.

Αυτό ας είναι και ένα καμπανάκι προς τους δικούς μας πολιτικούς που σας θέλουμε πραγματικά δίπλα μας , χωρίς   χειραγωγημένη άποψη. Σας γνωρίζουμε ,μας ξέρετε, περιμένουμε τη σημαντική βοήθεια σας σε αυτό το σχεδιασμό της επιχειρηματικής επανεκκίνησης στη δυτική Μακεδονία.

Το συνέδριο μας κυρίες και κύριοι φιλοδοξεί σύμφωνα και με τις θεματικές ενότητες που πραγματεύεται, να αποτελέσει μια ουσιαστική παρέμβαση στην προσπάθεια που κάνουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς της πατρίδας μας, να επαναφέρουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στο επίκεντρο των προς επιλογή τρόπων σταδιακής εξόδου από την κρίση. Αφού προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση ως εθνική προτεραιότητα μέσα από τις περιφερειακές ιδιομορφίες, θα εξετάσουμε στη συνέχεια το ρόλο της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς τη συμβολή τους στην επιχειρηματική δράση.

Η πρώτη μέρα θα κλείσει με τις εργασίες της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Ε.Ε.. και θα συνεχίσουμε το Σάββατο με άλλες δύο ενότητες που αφορούν τα εργαλεία ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς τη συμβολή δύο σημαντικών παραγόντων που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την περιοχή μας και είναι η ενέργεια και η διαχείριση απορριμμάτων.

 

Υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία θέλω να σταθώ και να δώσω ιδιαίτερη βαρύτητα. Σημεία τα οποία είναι κομβικά σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της περιοχής μας.

Με δεδομένη την αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα για άντληση ρευστότητας, αποτέλεσμα της οποίας είναι το μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά φαινόμενο, να επιχειρούμε τα τελευταία χρόνια χωρίς ουσιαστικά καμία πρόσβαση σε κεφάλαια, θεωρώ πως ένα από τα σημαντικότερα θέματα του Συνεδρίου μας θα πρέπει να είναι η πρόταση του Ε.Β.Ε. για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Επιδιώκουμε να δημιουργηθεί μία εταιρία αμοιβαίων εγγυήσεων με τη συνδρομή κεφαλαίων που θα προέρχονται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, δηλαδή τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης. Εξ’ αρχής λάβαμε τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας γι’ αυτή την ουσιαστική και ξεκάθαρη πρωτοβουλία. Η πρότασή μας ήδη βρίσκεται στα χέρια της Διοίκησης της Κ.Ε.Ε.Ε. και τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής. Εταιρία Ορκωτών Λογιστών θα μας παρουσιάσει ένα μέρος της μελέτης του όλου εγχειρήματος και την τεκμηρίωσή του. Σημαντικό βήμα θα αποτελέσει η υιοθέτησή της πρότασης από την Κυβέρνηση και την ΤτΕ, της οποίας η ενεργή συμβολή θα κρίνει και την επιτυχία του εγχειρήματος. Ταυτόχρονα σημειώνω ότι εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από Τραπεζικούς Ομίλους για τη συμμετοχή τους.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΑΣ ΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ.

 

Ο ρόλος της Δ.Ε.Η. στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας είναι δεδομένος . Δεν χρειάζεται να πω εγώ περισσότερα για τη σημασία της παρουσίας της στον τόπο μας. Θα πρέπει όμως να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι είναι αναγκαίο κάποια στιγμή να αποκατασταθεί η σχέση της Επιχείρησης με την τοπική επιχειρηματικότητα τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή που ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος έχει δεσμευθεί για την άμεση συνεργασία μας.

Επιμένουμε και επαναφέρουμε την πρότασή μας για την υπογραφή του Συμφώνου Στήριξης της Επιχειρηματικότητας από τη Δ.Ε.Η. Ένα Σύμφωνο μέσα από το οποίο θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες στη μεταξύ μας επικοινωνία, δίνοντας τη δυνατότητα ευελιξίας της Επιχείρησης ως προς την αντιμετώπιση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ταυτόχρονα θα πρέπει Δ.Ε.Η. και Κυβέρνηση να επισπεύσουν τις διαδικασίες των μετεγκαταστάσεων Οικισμών και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, τώρα, χθες αν είναι δυνατόν. Μαζί με τις μετεγκαταστάσεις θα πρέπει να δρομολογηθεί ουσιαστικά και η κατασκευή της 5ης Μονάδας και όλα αυτά σε συνεργασία με τις τοπικές κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες διαθέτουν άρτια τεχνογνωσία και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό. Σ’ αυτές τις δραστηριότητες στηρίζουμε ένα μεγάλο μέρος των προσδοκιών μας για την απαρχή, το έναυσμα μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της περιοχής.

Σας θυμίζω την καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας σε έναν τόπο που για πολλούς και διάφορους λόγους στηριζόταν διαχρονικά στα 150 και πλέον επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται γύρω από την οικοδομή.

 

H λέξη τουρισμός για τους Δυτικομακεδόνες μπορεί να μην έχει και κάποια ιδιαίτερη αξία και σημασία αλλά στην πραγματικότητα έχει από πίσω της αυτό που θα λέγαμε λαϊκά «πολύ ψωμί». Πρέπει να ξεκινήσει από υγιή βάση ένας διάλογος πρώτα μεταξύ των φορέων της περιοχής μας, για την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου projectγια τον ενεργειακό και βιομηχανικό τουρισμό, τις ενεργειακές διαδρομές. Σχετική πρόταση του Ε.Β.Ε. έχει στα χέρια του ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Η. και περιμένουμε την αναμόχλευση και την υποδαύλιση του θέματος με μπροστάρη την Π.Δ.Μ. Στόχος είναι να αναδειχθεί το κοινωνικό πρόσωπο της Δ.Ε.Η., να περάσει μέσα στις εκπαιδευτικές βαθμίδες των Τ.Ε.Ι. και των Α.Ε.Ι της χώρας . ο όγκος της τεχνογνωσίας του τομέα των κατασκευών, της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, της ολοκλήρωσης και λειτουργίας των μονάδων τηλεθέρμανσης, των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε την ανάδειξη της ενεργειακής ταυτότητας της περιοχής αλλά και την απενοχοποίηση της Δ.Ε.Η. και του τόπου μας από την κατακραυγή της ασύδοτης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι στο παρελθόν ως μέλος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου προσπαθήσαμε σκληρά με τον τέως Δήμαρχο να επενδύσουμε πάνω σ’ αυτό το κομμάτι της επικοινωνιακής πολιτικής, με σκοπό την προσέλκυση φοιτητών από όλη τη χώρα και όχι μόνο, πιστεύοντας ότι τα οφέλη της τοπικής οικονομίας θα είναι πολλαπλά.

Για τη ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης τηλεγραφικά θα πω πως κάτι άρχισε να κινείται στον Δήμο Κοζάνης όμως ο σχεδιασμός θα πρέπει να ικανοποιεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών πρωτίστως και την ομαλή και με κίνητρα μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων μας.

Η στήριξη των τοπικών προϊόντων μας πρέπει να γίνει με μεθοδικότητα και στοχευμένες κινήσεις. Ειδικά αυτά που έχουν αποκτήσει ισχυρό brand name απαιτείται να βρεθούν όχι μόνο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Όλα τα τοπικά μας προϊόντα θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα προσφοράς ,να μην πω μοναδικότητα από όλα τα ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης της περιοχής μας .

Δεν μπορεί ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. να τρώει παραδοσιακές πίτες Alpha και εμείς να μην το έχουμε κάνει παντιέρα και να το ανεμίζουμε σε κάθε τουριστικό spot που παίζει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το χρυσάφι της Ελληνικής γης που λέγεται ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ. Πολλά προϊόντα της Δυτικομακεδονικής γης μπορώ να αναφέρω που χρήζουν ίδιας αντιμετώπισης .

Τα γευστικά κρασιά μας ,τα φρούτα των πύργων και βελβενδου, τα εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά μας προϊόντα, τα φασόλια ,τα αρωματικά φυτά και άλλα.

Την καθαρά εξαγωγική δραστηριότητα των γουναράδων μας

Πρέπει όμως να αναφέρω ότι πρέπει να σχεδιάσουμε προσεκτικά και για τα μάρμαρα Κοζάνης που άλλοτε η δραστηριότητα τους ήταν πολύ μεγάλη

 

 

 

 

 

 

Επενδύουμε πολλά στην ανάπτυξη των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Θεωρούμε αδιανόητο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, η βαριά βιομηχανία, το υδάτινο δυναμικό, η κατά βάση υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα τοπικών οικονομικών παραγόντων να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης της παραγόμενης γνώσης από τα τοπικά πνευματικά ιδρύματα. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι. έτσι και αλλιώς είναι σημαντικός και θα πρέπει να ενεργοποιηθούν συνέργειες μεταξύ μας. Η μεταφορά της γνώσης, οι πτυχιακές εργασίες, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά κάποια από τα οποία θα πρέπει να γίνονται με βάση τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας, είναι ζωτικής σημασίας θέματα που θα πρέπει να εξειδικεύσουμε πως θα μετατραπούν σε πολλαπλασιαστές της αναπτυξιακής πορείας της περιοχής μας. Και φυσικά στα πλαίσια της εταιρικής αλλά και της ευρύτερης κοινωνικής ευθύνη μας θα πρέπει να αναλάβουμε την απορρόφηση ενός μεγάλου μέρους των αποφοίτων.

Το πρώτο βήμα ήδη έγινε με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Παν. Δυτ. Μακ. για την έρευνα της υφιστάμενης κατάστασης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας.

Θα κλείσω την τοποθέτησή μου λέγοντας πως από τα πολλά ζητήματα που είναι πρωταρχικής σημασίας και θα μπορούσα καταχρώμενος το χρόνο να θίξω, ξεχωρίζω ένα που διαχρονικά αποτελεί αξίωση όλων των τοπικών φορέων της περιοχής μας.

Δεν χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανακαλύψουμε και να εκτιμήσουμε τα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου οδικού δικτύου όπως αυτό της Εγνατίας.

Τεράστια εθνική επένδυση, μεγάλο έργο πνοής που μας έβγαλε από την απομόνωση, μείωσε τα κόστη και έφερε νέες ευκαιρίες στον τόπο μας. Εκείνο όμως που θα απογείωνε στην κυριολεξία τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας θα ήταν ένα σύγχρονο μεταφορικό μέσο σταθερής τροχιάς. Είναι αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή όσο τίποτε άλλο από την Δυτική Μακεδονία για να μπορούμε πια να μιλάμε με όρους αγοράς για καίριο χτύπημα του ανταγωνισμού σε επίπεδο αξίας προϊόντων κυρίως από γειτονικές χώρες. Ευελπιστούμε πως κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθεί και δε θα μείνει εσαεί όνειρο ή ανεκδοτολογική αναφορά στα χείλη των Δυτικομακεδόνων.

Κυρίες και κύριοι

Στόχος αυτού του Συνεδρίου δεν είναι να επαναλάβει την καταγραφή γενικών και αφηρημένων εννοιών και πρακτικών που υποτίθεται συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα. Ζητούμενο είναι μέσα από έναν γόνιμο διάλογο όλων των φορέων που εμπλέκονται στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας να εξειδικεύσουμε μέσα από τη γέννηση νέων ιδεών, με ποιους πρακτικούς και ουσιαστικούς τρόπους θα αντιστρέψουμε την καθοδική πορεία και θα δημιουργήσουμε όρους επανεκκίνησης μια νέας αναπτυξιακής τροχιάς.

Τα λάθη του παρελθόντος σε όλα τα επίπεδα ακόμη και σ’ αυτό της επιχειρηματικής δραστηριότητας που εγώ εκπροσωπώ, πρέπει να τα παραδεχτούμε και να τα εξοβελίσουμε. Από την άλλη πλευρά η επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια στοχοποιήθηκε και διασύρθηκε.

Αυτή τη στιγμή πνέει ένας αντιεπιχειρηματικός άνεμος που διώχνει συνεχώς ελληνικές επιχειρήσεις προς τις γειτονικές χώρες και αυτό σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον της πατρίδας. Μισήσαμε τους πετυχημένους, βάλαμε προσκόμματα στο επιχειρείν με βαριές φορολογίες και γραφειοκρατικά τερτίπια της δημόσιας διοίκησης.

Αν πρέπει κάτι να κάνει το ελληνικό κράτος αυτό είναι να αφήσει ελεύθερες, μέσα σε ένα καινούργιο επιχειρηματικό περιβάλλον, τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς να κάνουν το αυτονόητο: να ρισκάρουν, να παράγουν και να δημιουργούν.

Πριν κατέβω από το βήμα θέλω να εκφράσω ως Πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Κοζάνης τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους αξιολογότατους εισηγητές του Συνεδρίου μας, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ιδιαίτερα στην Ε.Ρ.Τ. για την πανελλαδική προβολή του, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στη ΑΝΚΟ, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, στα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε. και το προσωπικό του , για τον αγώνα που έδωσαν και τις προσπάθειες που κατέβαλλαν για να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο μας και φυσικά να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι μας τιμούν με την παρουσία τους και ιδιαίτερα τους συναδέλφους περισσότερο δε αυτούς που διένυσαν μεγάλες αποστάσεις για να βρίσκονται σήμερα και αύριο εδώ.      

 

Σας ευχαριστώ

 

 

 

 

 

 







ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR