ΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΡΘΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ - Συνέντευξη του προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Κων/νου Κυριακίδη στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Κύριε Κυριακίδη μπορείτε να μας περιγράψετε συνοπτικά τη γενική κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις του Νομού;

Τα νούμερα συνήθως λένε την αλήθεια. Και με την επίσημη ανεργία στο 30% στην περιοχή  μας οξύνονται διαρκώς προβλήματα και ζητήματα που άπτονται της τοπικής ή εγχώριας ζήτησης η οποία βαίνει συνεχώς μειούμενη. Αν σε όλα αυτά προστεθεί η απουσία του τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με τη μεγάλη εξάρτηση της περιοχής από το δημόσιο τομέα εύκολα γίνεται αντιληπτό το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί και να επιβιώσει η τοπική επιχείρηση. Η ύφεση αλλά και η καθυστερημένη, λόγω  δραστηριότητας της ΔΕΗ στην περιοχή, συνειδητοποίηση για την ανάγκη διαφοροποίησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει αυξήσει τα λουκέτα τα οποία που σε συνδυασμό με την αδυναμία ενεργοποίησης και ένταξης των νέων στην παραγωγική διαδικασία διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μίγμα και ένα εξαιρετικά δυσοίωνο επιχειρηματικό  περιβάλλον.

Υπάρχουν ωστόσο προοπτικές διεξόδου και ανάπτυξης, δηλαδή μέσω αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού; Ποια θεωρείτε ως συγκριτικά πλεονεκτήματα;

Πάντα η οικονομική δραστηριότητα αλλά και το επιχειρήν  , ως τα πιο δυναμικά και ζωτικά κύτταρα της κοινωνίας παρουσιάζουν αυξημένη κινητικότητα και ευελιξία αντιλαμβανόμενα πλήρως τις  τοπικές  προκλήσεις και προοπτικές. Για την περιοχή μας αυτές δεν είναι άλλες από τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην εκτροφή γουνοφόρων ζώων  και την καλλιέργεια σημαντικών και παραδοσιακών τοπικών προϊόντων ,  τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας αλλά και τις επενδύσεις στους τομείς της μεταποίησης ποιοτικών και παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με ξεκάθαρη στόχευση στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές.

Ο κρόκος , οι ζύμες, τα κρασιά, τα τυριά μας , το μάρμαρο και φυσικά η γούνα ταξιδεύουν παγκόσμια δίνοντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Η επιστροφή στη γη των προγόνων μας, με σύγχρονο και καθετοποιημένο τρόπο αλλά και με σεβασμό στην παράδοση και την αγνότητα των τοπικών προϊόντων είναι αυτά που θα εξασφαλίσουν την πολυπόθητη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι. Σ αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής με την ύπαρξη δύο τεχνητών λιμών οι οποίες σε συνδυασμό με το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μπορούν, με αρκετή είναι αλήθεια δουλειά, να αποτελέσουν ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν.

Από πλευράς πολιτείας τι είναι εφικτό να γίνει στην παρούσα φάση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο νομό; ( συγκοινωνίες , έργα υποδομής  κ.ο.κ.).

Σε επίπεδο Νομού κυρίαρχο είναι το θέμα της αξιοποίησης του «Τοπικού Πόρου» ο οποίος συνίσταται στη διαμόρφωση ενός πρόσθετου χρηματοοικονομικού εργαλείου ως ανταποδοτικό τέλος για τη δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή. Είναι ανάγκη σε αυτό το σταυροδρόμι να στηριχθεί μέσα από οργανωμένο σχέδιο η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής διαδικασίας με γνώμονα την αύξηση της απασχόλησης  και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής. Θεωρούμε επίσης πως λόγω της πρωτοφανούς ανεργίας είναι απαραίτητα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Επιχειρηματικότητα και την απασχόληση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς καθώς και η αύξηση των πόρων που διατίθενται μέσα από τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υποδομές έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό και θεωρώ πως οι όποιες παρεμβάσεις της πολιτείας θα πρέπει να γίνουν αναφορικά με θέματα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας αλλά και οχύρωσης και επανεκκίνησης του χρηματοπιστωτικού  συστήματος.

Ως επιμελητήριο, ποιες ενέργειες υλοποιείτε για την προβολή του νομού σας; Τι προτείνετε στα μέλη σας;

Το επιμελητήριο ως ένας από τους πιο διαχρονικούς θεσμούς στήριξης και προώθησης της τοπικής επιχειρηματικότητας λειτουργεί ως ομπρέλα για τη συμμετοχή των  επιχειρήσεων σε σημαντικές εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού δίνοντας διεξόδους και ανοίγοντας διαδρόμους για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα εργαζόμαστε και διαμορφώνουμε ένα σύνθετο και ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών το οποίο αφορά ενημέρωση , κατάρτιση και καθοδήγηση σε κάθε βήμα τους εδικά σήμερα που οι αλλαγές είναι ραγδαίες και καταιγιστικές.  Τέλος προτείνουμε στα μέλη μας να συμμετέχουν και να προτείνουν ιδέες και λύσεις οι οποίες υλοποιούνται ύστερα από προσεκτική και στοχευμένη αξιολόγηση. Ως παράδειγμα αναφέρω προτάσεις στήριξης συγκεκριμένων κλάδων μέσα από αξιοποίηση κονδυλίων του Εθνικού Αποθεματικού Απροβλέπτων ( Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για τη στήριξη της γούνας ).

Το 2013 , φαίνεται ότι θα είναι ένα έτος κατά το οποίο θα κριθεί αν η Ελλάδα πέρασε το σκόπελο της χρεοκοπίας, ή το αντίθετο. Ποιες εκτιμάτε ότι θα πρέπει να είναι οι ενέργειες , τόσο της πολιτείας όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε να εξέλθουμε οριστικά από την κρίση;

Διαφωνώ με το χρονικό προσδιορισμό της ερώτησης καθώς θεωρώ ότι η προσπάθεια εξόδου από την κρίση δεν έχει χρονική στιγμή ή σημείο αλλά πρόκειται για μια διαρκή και επίπονη προσπάθεια, για δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς δεν έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Όσον αφορά τις ενέργειες αυτές πρέπει να είναι συνεχείς και αμφίδρομες καθώς τόσο η επιχειρηματική κοινότητα όσο και η πολιτεία πρέπει να αναλάβουν κυριολεκτικά τις ευθύνες τους.

Ο επιχειρηματίας πρέπει και οφείλει να αλλάξει νοοτροπία , να οχυρώσει τη λειτουργία και την οργάνωση του, να εκπαιδευτεί και να προσαρμοστεί στο νέο αυτό περιβάλλον, να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις και τις πρακτικές ετών και να επιδιώξει τόσο από νομικής - θεσμικής πλευράς , όσο και από τεχνικής να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες απαιτήσεις τόσο της νομοθεσίας όσο και της αγοράς.

Η πολιτεία από την πλευρά της οφείλει και ήδη έχει καθυστερήσει σε αυτό να διαμορφώσει ένα περιβάλλον το οποίο να είναι φιλικό ελκυστικό και ανταγωνιστικό.  Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν και οι λύσεις κρύβονται στα πιο απλά πράγματα στις πιο απλές πράξεις. Επιγραμματικά αυτά που πρέπει να γίνουν ή καλύτερα θα έπρεπε να γίνουν χθες συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Λιγότερο Κράτος - Αποκατάσταση και αποποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας - Υιοθέτηση κινήτρων για υλοποίηση των επενδύσεων και απλούστευση των διαδικασιών για την υλοποίηση τους - Τήρηση κανόνων, προδιαγραφών και δεσμεύσεων και από τις δύο πλευρές - Σταθερότητα σε θεσμικό επίπεδο τόσο στο φορολογικό περιβάλλον όσο και στο επενδυτικό περιβάλλον. Και τέλος το σημαντικότερο όλων. Επανεκκίνηση και επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος καθώς παραμένουμε η μοναδική «ανεπτυγμένη» χώρα που προσπαθεί να ανορθώσει  την  οικονομία της , χωρίς τράπεζες.

Αν όλα αυτά συμβούν θα πρέπει και εμείς οι επιχειρηματίες να αλλάξουμε νοοτροπία και να βάλουμε πλάτη για την μείωση της ανεργίας επιδεικνύοντας το κοινωνικό μας πρόσωπο και χαρακτήρα στο πλαίσιο της διαμόρφωσης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και του κοινωνικού αποτυπώματος κάθε επιχείρησης το οποίο είναι και πρέπει να είναι μετρήσιμο.

Οι επιχειρηματίες και ειδικότερα οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν επιδείξει αξιοζήλευτη προσαρμοστικότητα και ευρηματικότητα και είμαι βέβαιος πως αν η πολιτεία ανταποκριθεί στα λεγόμενα τις υποσχέσεις και τις ανάγκες της εποχής , οι επιχειρηματίες θα είναι η ευχάριστη έκπληξη για την κοινωνία την συνοχή και την ισορροπία της.



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR