ΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΡΘΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ - Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης στην εκδήλωση για την ανάδειξη της ταυτότητας του γλυκού «ΣΑΛΙΑΡΙ»

Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα στην ξεχωριστή εκδήλωση που από κοινού διοργάνωσε το Επιμελητήριο μας με το Σωματείο Ζαχαροπλαστών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για να αναδείξουμε το γνωστό σε όλους μας γλυκό «Σαλιάρι»  και να παρουσιάσουμε την ταυτότητα προώθησής του.

 

Η προσπάθεια μας ξεκίνησε πριν 6 μήνες, έχοντας κατά νου ότι μεταξύ των παραγόντων του πολιτισμού που ασκούν τεράστια επίδραση στη όλη ζωή και εξελικτική πορεία των λαών προς το μέλλον, σημαντικότατη θέση κατέχει και η γαστρονομία.

 

Ομολογουμένως, αυτό το γνωρίζουμε στην περιοχή μας που διατηρεί αναλλοίωτη στο χρόνο την πολιτιστική της παράδοση σε όλες της τις εκφάνσεις, όμως τουλάχιστον σε ότι αφορά τη τοπική γαστρονομία ποτέ δεν επιχειρήθηκε οργανωμένα η συστηματική προβολή της με κοινή πρωτοβουλία φορέων και τοπικής κοινωνίας και η ανάδειξη της, είτε συνολικά, είτε με την προώθηση της ταυτότητας κάποιων ξεχωριστών εδεσμάτων της στην Ελληνική και όχι μόνο επικράτεια.

 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί  και να τονισθεί ότι αξιόλογες προσπάθειες, βασιζόμενες στη ιδιωτική πρωτοβουλία, έχουν γίνει για την καταγραφή και προβολή της Κοζανίτικης και της τοπικής κουζίνας γενικότερα, και επίσης από πλευράς Δήμων ενίοτε στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων και αναβίωσης τοπικών εθίμων είθισται, παράλληλα με τα δρώμενα αυτών, να προσφέρονται στους επισκέπτες της περιοχής μας αντιπροσωπευτικά της περιοχής τοπικά εδέσματα και γλυκά, ως ένδειξη της απαράμιλλης φιλοξενίας η οποία πατροπαράδοτα διακατέχει όλους μας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

 

Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριό μας ως πραγματική «κυψέλη» Παραγωγής έργου για τα μέλη και τον τόπο έχει την άποψη ότι όλοι μαζί, με συλλογική προσπάθεια, μπορούμε να πετύχουμε ενίσχυση της οικονομίας του τόπου, μέσα από την ανάδειξη της περιοχής μας  ως αξιόλογης να αποτελέσει σημείο αναφοράς τουριστικού  προορισμού,  ακόμη και γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε σοβαρά στο εγγύς μέλλον και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση αυτή.

Όμως, πρώτα από όλα θα πρέπει να αναδείξουμε, να καθιερώσουμε και να προβάλουμε το γλυκό που σε συνεργασία με τους Ζαχαροπλάστες θα παραπέμπει στην περιοχή μας.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, αυτό να είναι το «ΣΑΛΙΑΡΙ».

Μπορώ να πω ότι ή επιλογή αυτή δεν μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα, όχι γιατί δεν υπήρχαν άλλα τοπικά γλυκά για να επιλέξουμε, αλλά γιατί το σαλιάρι, βασιζόμενο στα παραδοσιακά υλικά της αυθεντικής Ελληνικής Κουζίνας, ήτοι  αλεύρι- ελαιόλαδο- ζάχαρη -ξηροί καρποί (καρύδια), είναι ένα γλυκό που δεν απαντάται ευρύτερα στον Ελλαδικό χώρο και εκτός αυτού είναι εύγευστο, ανθεκτικό- μακράς διάρκειας, φθηνό και συνάμα  συνδυάζει την αρχοντιά με τη λιτότητα, την παράδοση με την ιστορία.

Με λίγα λόγια είναι το παραδοσιακό τοπικό γλυκό που ιδιαίτερα στο Βόιο και στη Σιάτιστα κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των γλυκών που προσφέρονται στις  μεγάλες Χριστιανικές Εορτές, αλλά και στους αρραβώνες και στους γάμους,  που αξίζει να γίνει γνωστό με ονομασία προέλευσης την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

 

Βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω προώθηση του γλυκού είναι να πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι ότι και μπορεί και πρέπει να γίνει το ξεχωριστό γλυκό που θα αναζητήσουν οι επισκέπτες της περιοχής μας να προμηθευτούν για να μεταφέρουν κάτι γευστικό στον τόπο τους κατά την επιστροφή τους.

 

Στα πλαίσια αυτής της λογικής, πιστεύω, ότι το όφελος θα είναι διπλό για την περιοχή μας. Η αναγνωσιμότητα και η αύξηση της ζήτησης του γλυκού «ΣΑΛΙΑΡΙ» είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, καθώς όλοι από προσωπική εμπειρία γνωρίζουμε ότι οι επιλογές μας στην αναζήτηση τουριστικών προορισμών επηρεάζονται σημαντικά από τα τοπικά γαστρονομικά προϊόντα που θα συναντήσουμε στον τόπο που θα επισκεφτούμε.   Από την άλλη, το ενδεχόμενο δημιουργίας τοπικής βιοτεχνίας παραγωγής του γλυκού, φαντάζει στόχος εφικτός, με τις όποιες θετικές και μόνο θετικές συνέπειες που μπορεί και στοιχηματίζουμε ότι θα έχει στην ενίσχυση και τόνωση της τοπικής οικονομίας.

 

Καλούμε όλες και όλους να αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας γιατί η περιοχή μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και αυτό μπορούμε να το δημιουργήσουμε αναδεικνύοντας μέσα από την κρίση ευκαιρίες.

 

Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Σωματείο Ζαχαροπλαστών που στήριξε την προσπάθεια και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Σιδηρόπουλο, στο τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και τον καθηγητή κ. Κυράτση για την δημιουργία της ταυτότητας προώθησης του γλυκού, στα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια (ιδιαίτερα τους κυρίους Παπαδόπουλο Ιορδάνη & Παπαδόπουλο Θωμά)  και στην κα Ματίνα Τσικριτζή Μόμτσιου την άξια πρέσβειρα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης και όχι μόνο  που θα μας μιλήσει για την ιστορία του «Σαλιάρι» που από σήμερα δηλώνουμε ότι είναι το αντιπροσωπευτικό του Νομού μας γλυκό.

 

Σας ευχαριστώ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR