ΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΡΘΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ κ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΣΤΟ Περιφερειακό Forum Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Κοζάνη 12 Ιουνίου 2016

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΡΘΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ κ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΣΤΟ Περιφερειακό Forum Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Κοζάνη 12 Ιουνίου 2016

 

 

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

κ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

ΣΤΟ

Περιφερειακό Forum

Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

 

Κοζάνη 12 Ιουνίου 2016

 

(Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού)

 

 

   Κυρίες και Κύριοι,

 

Χαιρετίζω με ικανοποίηση τη σημερινή διοργάνωση του ForumΚοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας, την πόλη μας την Κοζάνη, γιατί θεωρώ ότι θα έχουμε την ευκαιρία όλοι μας να ακούσουμε και να γνωρίσουμε σημαντικά πράγματα που αφορούν στην κοινωνική οικονομία, μια οικονομία που σαφώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχειρηματικότητα και θα πρέπει να συνιστά, κατά τη γνώμη μου, προτεραιότητα ύψιστης σημασίας στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και τη διαμόρφωση των συνθηκών της επόμενης ημέρας.

Σ’ αυτή την προσπάθεια η «κοινωνία μπορεί και πρέπει να είναι μέρος της λύσης», σε συνέργεια, όμως, με την ιδιωτική πρωτοβουλία που ως κινητήριος δύναμη της δημιουργικής και κερδοφόρας ανάπτυξης είναι ικανή να οδηγήσει σε επίτευξη στόχων.

 

Γιατί, φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδερφοι σε τι άλλο μπορεί ή θα έπρεπε να αποσκοπεί η σύγχρονη κοινωνική Επιχειρηματικότητα, αν όχι στην επίτευξη στόχων;

Στόχων τόσο παραγωγικών, όσο και δυναμικών.

Στόχων που να συνδυάζουν ισάξια την επιχειρηματική λειτουργία και τη βιωσιμότητα με την κοινωνική προσφορά, οδηγώντας στην αυτοοργάνωση (δια της συμμετοχής) των αδύναμων μερών του πληθυσμού και στην κερδοφόρα επίλυση υπαρκτών προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία.

Ιδιαίτερα την κοινωνία του σήμερα της χώρας μας που πάσχει σοβαρά από την οικονομική κρίση και τις συνέπειες των σκληρών πολιτικών των μνημονίων που έχουν επιβληθεί στο Ελληνικό λαό.

Και εδώ κάνω μια παρένθεση. Στα αδύναμα μέρη του πληθυσμού συμπεριλαμβάνονται εκτός των άλλων (που ο καθένας ίσως έχει στο μυαλό του) και όλοι οι άνθρωποι που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους για να βρεθούν- με χρόνους πολλούς επιχειρηματικής εμπειρίας- άνεργοι.

Αναφέρομαι σε όλους αυτούς, τους συναδέλφους μου, που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, αδυνατώντας να ανταπεξέρθουν στα νέα βάρη και τις υποχρεώσεις που δημιούργησε η μακρά διάρκεια της κρίσης και η νέα κατάσταση πραγμάτων που βιώνουμε όλοι και οι αιτίες, αλλά και τα αποτελέσματα της, είναι γνωστά σε όλους μας.

Η κοινωνική Επιχειρηματικότητα στοχεύει και συμβάλλει στη δημιουργία κοινωνικής οικονομίας, ως άλλος τρόπος δημιουργίας, παραγωγής και επιχειρηματικής ανάπτυξης που βασίζεται στη συλλογική στόχευση, στη συλλογική οργάνωση και λειτουργία, αλλά και στο αλληλέγγυο επιχειρηματικό πνεύμα.

Στοχεύει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στο δημοκρατικά διανεμόμενο κέρδος που αποκτάται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας με έντονο το στοιχείο της ικανοποίησης κοινωνικών αναγκών, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στο περιβάλλον.

 

Ιδιαίτερα στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα μας, πιστεύω ότι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις,- για τις οποίες δυστυχώς στη χώρα μας (σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται δια μακρόν στις Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα,)- μπορούν και μάλιστα στο εγγύς μέλλον να δώσουν καίρια απάντηση στην περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση.

 

Αυτή άλλωστε είναι και η πρόθεση του νομοθέτη, που ήρθε να καλύψει τα τελευταία χρόνια τα υπαρκτά νομοθετικά κενά που υπήρχαν στη χώρα μας αναφορικά με την ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων, που η μακρόχρονη πρακτική στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. έδειξε ότι μπορούν να δώσουν κατά τον καλύτερο τρόπο διέξοδο σε κάθε τοπικό επενδυτικό ενδιαφέρον, που στηρίζεται στην έννοια του κοινωνικού συνεταιρισμού και αποσκοπεί στην ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου (και δη στα ασθενέστερα μέλη του) κυρίως και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Η αναθεώρηση του Ν. 4019/2011 προσωπικά πιστεύω θα δώσει νέα κίνητρα- και αυτό άλλωστε είναι και ζητούμενο- για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

 

Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να ακολουθήσουν πολλοί περισσότεροι στη χώρα μας και στην περιοχή μας το παράδειγμα, των «ΚοινΣεπ», που ήδη λειτουργούν και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, κερδοφορία για τους εταίρους – μέλη και κοινωνική προσφορά.

 

       Στη σημερινή διοργάνωση καθήκον, θα έλεγα, όλων των συνεργαζόμενων φορέων είναι να αναδείξουμε το στρατηγικό ρόλο των κοινωνικών επιχειρήσεων στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας. Να αναδείξουμε μια νέα θεμελιώδη αλήθεια: ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η συνένωση δυνάμεων, η δημιουργικότητα και η συναίσθηση της ευθύνης του ενός απέναντι στον άλλο, είναι οι αξίες και τα υλικά συνάμα για να οικοδομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία.

 

Πριν κλείσω θα ήθελα να σταθώ λιγάκι στο παράδειγμα επιτυχίας που δίνουν για όλους μας εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τα μέλη του Επιμελητηρίου μου, του Επιμελητηρίου Κοζάνης, οι Συνεταιρισμοί που λειτουργούν χρόνια τώρα, ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών, Βελβεντού «Δήμητρα» και «ΑΣΕΠΟΠ», Μήλων Εορδαίας, Αρωματικά φυτά Βοίου κ.α.

 

Οι συνεταιρισμού αυτοί αποτελούν παραδείγματα έμπρακτης ευαισθητοποίησης εκ μέρους επιχειρηματιών, εργαζομένων, πολιτών και ομάδων. Τους είδαμε να ανθίζουν στο πέρασμα του χρόνου, να αναπτύσσουν συνεργασίες με ξένες αγορές, να αναπτύσσουν την εξωστρέφεια τους, να συνεισφέρουν στην προστιθέμενη αξία που μπορεί να αποκτήσει ένας τόπος, μια κοινωνία, μια οικονομία, μια Χώρα εν κατακλείδι, από τη συλλογική/συνεταιριστική/κοινωνική επιχειρηματική προσπάθεια και τα επιτεύγματά της.

 

Η πορεία στο χρόνο και στον τόπο των συνεταιρισμών που ανέφερα μιλά από μόνη της.

 

Προσωπικά, κλείνοντας, θα τονίσω ότι είναι ανάγκη να κατανοήσουμε επαρκώς τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις κοινωνίες από τις κοινωνικές επιχειρήσεις του νέου ν.4019 που σαφώς αποτελούν μια εξελιγμένη και πιο αποδοτική για την κοινωνία μας μορφή των συνεταιρισμών με την κλασσική τους έννοια.

 

Τόσο εμείς, λοιπόν, από την πλευρά του επιχειρηματία, όσο και η πολιτεία που θα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια για επιτυχημένες συμπράξεις τέτοιων επιχειρήσεων με γενναία μέτρα (και εννοώ και χρηματοδοτικά) , αλλά και η κοινωνία (οι πολίτες δηλαδή) απαιτείται να ενημερωθούμε σωστά.

 

Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί άλλωστε το σημερινό περιφερειακό forum, στις εργασίες του οποίου εύχομαι καλή επιτυχία και σε όλους τους διοργανωτές απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια.

 

Ας προωθήσουμε την ιδέα στην πράξη, αφού πρώτα ακούσουμε, γνωρίσουμε, προβληματιστούμε και κατανοήσουμε σε ποιους τομείς πρέπει να εστιάσουμε για να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε βιώσιμες επενδύσεις προς όφελος της κοινωνίας, των ευαίσθητων μελών της, αλλά και καθενός από εμάς, με άξονα πάντα την συνεταιριστική ιδέα.

 

 

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

 



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR