ΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΡΘΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ - Ομιλία Προέδρου στο CRISTMAS FOOD FESTIVAL, που πραγματοποιήθηκε με διοργάνωση του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ» στο Εκθεσιακό Κέντρο METROPOLITAN EXPO στο Μαρούσι στην Αθήνα, από 4 έως και 6 Δεκεμβρίου 2015

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΡΘΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • Ομιλία Προέδρου στο CRISTMAS FOOD FESTIVAL, που πραγματοποιήθηκε με διοργάνωση του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ» στο Εκθεσιακό Κέντρο METROPOLITAN EXPO στο Μαρούσι στην Αθήνα, από 4 έως και 6 Δεκεμβρίου 2015

Καλησπέρα φίλες και φίλοι.

Ονομάζομαι Κώστας Κυριακίδης και είμαι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Κοζάνης, εκπροσωπώντας εδώ την Δυτική Μακεδονία.

Ευχαριστούμε το Αθηνόραμα ως οργανωτή του ChristmasFoodFestival για τη φιλοξενία και την σημερινή παρουσίαση και το συγχαίρουμε την υποστήριξη που παρέχει όλα αυτά τα χρόνια στον μικρό Έλληνα παραγωγό.

Στην εκδήλωση μας σε συνεργασία με τον chef κο Αριστοτέλη Ζέρβα, θα σας παρουσιάσουμε γευστικές προτάσεις με μία σύγχρονη προσέγγιση με παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας.

Η Δυτική Μακεδονία όντας η μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα η οποία δεν βρέχεται από θάλασσα αποτελεί έναν ιδιόρρυθμο ορεινό όγκο στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και περιλαμβάνει του νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς. Καταλαμβάνει το 7,2% της συνολικής έκτασης της χώρας και είναι περιοχή κατ’ εξοχήν ορεινή, µε το 80% του εδάφους της να καλύπτεται από ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις. Περίπου το 30% της έκτασής της είναι δάση, το 40% είναι βοσκότοποι, το 25% γεωργικές καλλιέργειες, το 3% είναι ποτάμια και λίμνες ενώ το 1% είναι οικισμοί.

Στη Δυτική Μακεδονία αναλογεί περίπου το 13% των καλλιεργουμένων εκτάσεων της χώρας, το 14% της συνολικής καλλιέργειας σιτηρών και το 20% της καλλιέργειας µήλων, ενώ στην περιοχή μας παράγεται συνολικά το 5,4% του συνολικού γεωργικού προϊόντος της χώρας.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της αποτελεί η εξαιρετικά πλούσια πανίδα και χλωρίδα η οποία, από τους βιότοπους στις λίμνες και στις παραλίμνιες περιοχές µμέχρι τα οικοσυστήματα στα ορεινά και τις κοιλάδες των ποταμών, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πολλοί από εσάς θα έχετε βρεθεί σίγουρα στα μέρη μας ως επισκέπτες κάποιου χιονοδρομικού κέντρου, στις λίμνες των Πρεσπών, της πανέμορφης Καστοριάς ή των πετρόκτιστων χωριών του Βοίου και των Γρεβενών, του αρχαιολογικού μουσείου Αιανης και του Λαογραφικού μουσείου Κοζάνης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νομοί Κοζάνης και Φλώρινας αποτελούν υο ενεργειακό κέντρο της χώρας λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ.

Και σίγουρα πολλοί από εσάς θα έχετε δοκιμάσει και έχετε εντάξει στη διατροφή σας κάποια από τα αγροτικά προϊόντα τα οποία παράγονται στη Δυτική Μακεδονία. Τα εξαιρετικά σε ποιότητα και ποικιλία τυροκομικά μας προϊόντα, τον κρόκο Κοζάνης, τα ροδάκινα Βελβεντού, τα μήλα από τους Πύργους, την Καστοριά και το Βέρμιο, τα εξαιρετικά μας κρασιά Αμυνταίου, Βελβεντού, Σιάτιστας, κάποια από τα πολλά και ποιοτικά μας άλευρα, τις φημισμένες πιπεριές Φλωρίνης, τα περίφημα όσπρια όπως τα φασόλια των Πρεσπών και της Καστοριάς, τις φακές και τα ρεβύθια του Βοϊου, της Νεάπολης και των Γρεβενών, τα εξαιρετικής ποιότητας αρωματικά φυτά όπως τα ρόδα, το δεντρολίβανο και τη λεβάντα του Βοϊου, το τσάι του βουνού και τη ρίγανη της Κοζάνης.

Σίγουρα επίσης γνωρίζετε τα άγρια μανιτάρια των Γρεβενών και του Βοϊου, φημισμένα για την ποιότητά τους σε όλη την Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια. Κάποιοι θα έχετε δοκιμάσει και το βραβευμένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο των Ιμέρων, το ιπποφαές της Αιανής, τα γκότζι μπέρις της Κοζάνης και τις μυρωδάτες φράουλες της Φλώρινας. Πολύ σύντομα δε θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε ποιοτικό μέλι, αφού στο Νομό της Κοζάνης έχει συσταθεί και λειτουργεί µελισσοκοµικός συνεταιρισμός, µε περίπου 200 µέλη, προσανατολισμένοι στην ποιοτική παραγωγή µελιού, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ποικιλία ορεινής και ημιορεινής χλωρίδας.

Θα ήθελα επίσης να σας αναφέρω ότι στη δυτική Μακεδονία καλλιεργούνται 120.000 στρέµµατα µε βιολογικές µμεθόδους. Τα µισά απ’ αυτά βρίσκονται στα Γρεβενά και αφορούν κυρίως όσπρια και ζωοτροφές. Μ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονται και οι απαιτούμενες ζωοτροφές για τις ανάγκες της βιολογικής κτηνοτροφίας. Τα παραγόμενα βιολογικά προϊόντα διατίθενται κυρίως σε περιοχές εκτός της δυτικής Μακεδονίας, ενώ µμεγάλες ποσότητες εξάγονται σε τρίτες χώρες. Από την περιοχή μας άλλωστε ξεκίνησε η παραγωγή της πρώτης βιολογικής φέτας στην Ελλάδα.

Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί παραδοσιακή δραστηριότητα για τη δυτική Μακεδονία, που ανάγεται σε πολλούς αιώνες πριν. Τα τελευταία χρόνια, γίνεται συστηματική καλλιέργεια της αμπέλου και της αξιοποίησης των σταφυλιών σε ορισμένες περιοχές όπως του Αμυνταίου, της Σιάτιστας, του Βελβεντού και της Φλώρινας. Οι εδαφοκλιµατικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του κλάδου ακόμα περισσότερο, γεγονός που αποδεικνύεται από τη φήμη που έχουν αποκτήσει τα κρασιά των παραπάνω περιοχών σ’ ολόκληρη τη χώρα και µάλιστα µε ικανοποιητικές εξαγωγικές επιδόσεις.

Σημαντικά βήματα έχουν πραγματοποιηθεί στη Δυτική Μακεδονία τα τελυταία χρόνια και στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Ήδη στην περιοχή μας λειτουργούν αρκετά χρόνια τώρα επιχειρήσεις με δραστηριότητα στο χώρο των τυροκομικών, των κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης, παραγωγής άλευρων, και επεξεργασίας αρωματικών φυτών, με ιδιαίτερα μεγάλη δραστηριότητα τόσο εντός της Ελλάδας, αλλά και εκτός αυτής, κάνοντας γνωστά τα προϊόντα της περιοχής μας σε ολόκληρο τον κοσμο, μέχρι την Αμερική και μακρινή Αυστραλία.

Σε κάθε διεθνή ή εγχώριο γευστικό διαγωνισμό έχουμε πάντα συμμετοχές και βραβεύσεις προϊόντων της περιοχής μας, αποδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα των γεωργικών προϊόντων μας στον πρωτογενή τομέα λόγω του κλίματος και των εδαφών της περιοχής μας, αλλά και τον προσαλατολισμό των επιχειρηματιών της στην παραγωγή γευστικών ποιοτικών προϊόντων.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη παρουσίαση των προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας, μείνετε μαζί μας για να ετοιμάσουμε και να γευτούμε παρέα με τον chefκο Αριστοτέλη Σέρβα, πολύ ενδιαφέρουσες γευτικές προτάσεις σε σύγχρονη προσέγγιση αλλά με παραδοσιακά υλικά των εκθετών μας στο φεστιβάλ. Θα δοκιμάσετε γλυκό με αρώματα κρόκου Κοζάνης και λιαστό κρασί Σιάτιστας, παραδοσιακά ζυμαρικά με καπνιστό φασιανό και δροσερή σαλάτα με πληγούρι και ροδάκινο. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε τα εξαιρετικής ποιότητα κρασιά από δύο οινοποιεία της Σιάτιστας.

Σας ευχαριστούμε θερμά και σας ευχόμαστε καλές γιορτές και πολλές γευστικές περιπλανήσεις.

Τα περίπτερα των συναδέλφων είναι έτοιμα να σας υποδεχθούν για να γνωρίσετε τα πολύ καλά μας προϊόντα.



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR