ΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΡΘΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ - ʼρθρο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης, κ. Κων/νου Κυριακίδη, με θέμα:«Πως βιώνει η τοπική επιχείρηση τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων – ʼμεσες μεσοπρόθεσμες συνέπειες -Μέτρα για να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις»

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΡΘΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • ʼρθρο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης, κ. Κων/νου Κυριακίδη, με θέμα:«Πως βιώνει η τοπική επιχείρηση τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων – ʼμεσες μεσοπρόθεσμες συνέπειες -Μέτρα για να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις»

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

                                                                                     Κοζάνη 6 Αυγούστου 2015

 

 

ʼρθρο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης,

κ. Κων/νου Κυριακίδη,

με θέμα:

«Πως βιώνει η τοπική επιχείρηση τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων – ʼμεσες μεσοπρόθεσμες συνέπειες -Μέτρα για να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις»

 

Η νέα κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πραγματική οικονομία από την επιβολή των CapitalControlsαποτελεί κυριολεκτικά μια τραγωδία.

Οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους είναι αντιμέτωπες με την σκληρή πραγματικότητα της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας να ανταπεξέρθουν στις τρέχουσες πιεστικές υποχρεώσεις τους προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, δημόσιο, προμηθευτές, προσωπικό και τρίτους. Η δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την υψηλή φορολογία και το γενικό αρνητικό- σχεδόν εχθρικό- επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί.

 

Μέσα λοιπόν σ’ αυτή την ασφυκτική κατάσταση για επιχειρηματίες και επαγγελματίες τίθεται επιτακτικά το ερώτημα «πως θα μπορέσουν να σταθούν όρθιες οι ΜμΕ και να λειτουργήσουν στο ασφυκτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί;». Η απάντηση δείχνει μονόδρομο:

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και επίλυσης του τεράστιου προβλήματος της ανυπαρξίας ρευστότητας, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα ακόμη και για αυτή τη βιωσιμότητα όσων επιχειρήσεων κατόρθωσαν μέχρι σήμερα και άντεξαν. Και αυτό γιατί, οι συνέπειες των τραπεζικών περιορισμών ήδη οδήγησαν στον όλεθρο μεγάλο αριθμό τοπικών επιχειρήσεων και την εκτίναξη της ανεργίας σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Π.Ε. Κοζάνης, σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν τις παραγγελίες πρώτων υλών και προϊόντων από το Εξωτερικό, που δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν τις επιταγές που είχαν εκδώσει πριν το ¨κλείσιμο¨ των τραπεζών, που δεν μπόρεσαν να κάνουν τις απαραίτητης προμήθειες για τη λειτουργία τους και κυριολεκτικά αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο», αυξάνοντας τραγικά τον αριθμό αυτών που έκλεισαν στο ως τώρα χρονικό διάστημα των «τραπεζικών περιορισμών» .

Το ζητούμενο για να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας και να διασωθούν όσες επιχειρήσεις τουλάχιστον απέμειναν είναι να λήξει το συντομότερο η ιδιάζουσα τραπεζική κατάσταση των CapitalControlsπου αποτελεί κατάσταση «ομηρείας» εταιριών και επαγγελματιών και οδηγεί ολόκληρη την κοινωνία σε προβληματισμό και συνεχόμενη αβεβαιότητα.

 

Η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να κατανοήσει ότι, θα πρέπει με γενναίες νομοθετικές ρυθμίσεις να κινήσει και πάλι τα νήματα της οικονομίας με αναζωογονητικά μέτρα, μέτρα που βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να αποβλέπουν στην ανακούφιση της επιχειρηματικότητας από τα δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και μεσοπρόθεσμα- και χωρίς άλλες καθυστερήσεις- στην ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των επενδύσεων στη χώρα.

Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι χωρίς επενδύσεις, ανάπτυξη δεν υπάρχει.

Οι ελάχιστες και αποσπασματικές βελτιώσεις που έχουν γίνει δεν επαρκούν.

Χρειάζεται άμεσα να στηριχθούν οι προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα. Να πάψει το «κυνηγητό» ενάντια στην επιχειρηματικότητα. Να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη που όλες οι, με υπεύθυνη επιχειρηματολογία, απόψεις, πλέον, συντείνουν στην ανάγκη να στηριχθεί σε ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης με έμφαση κυρίως στον αγροτικό τομέα και αυτόν της μεταποίησης, αλλά και στις εξαγωγές.

 

Ας δοθούν επιτέλους κίνητρα για να ενεργοποιηθούν και πάλι οι ιδιωτικές δυνάμεις της ανάπτυξης, που έχουν αποδομηθεί και συρρικνώνονται καθημερινά από πρόχειρες πολιτικές και τεχνάσματα που αποβλέπουν σε οικονομικές επιδρομές για κάλυψη των δανειακών δόσεων και των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμάτων .

Χρειάζεται η Πολιτεία επιτέλους να κάνει το χρέος της. Όχι άλλη απογοήτευση, όχι άλλη εγκατάλειψη και αδιαφορία, όχι άλλα «capitalcontrols», όχι άλλη «ασφυξία». Οφείλει να μην αφήσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας να καταστραφεί, τις επιχειρήσεις μας να εγκατασταθούν σε ξένα εδάφη, τους μορφωμένους και άξιους νέους μας, τα παιδιά μας, να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς.

Την κρίσιμη αυτή ώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να παραμερίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί μας τις μεταξύ τους διαφορές. Ας συνεννοηθούν επιτέλους μεταξύ τους. Ας αφήσουν στην άκρη τις όποιες διαφορές και ιδεοληψίες και ας αναλάβουν την ευθύνη, ας αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη, να πάνε τη χώρα μπροστά.

 

Θέλουμε μια οικονομία ισχυρή, διεθνώς ανταγωνιστική. Μια οικονομία που να αναπτύσσεται με βάση την παραγωγή, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές και όχι σχεδόν αποκλειστικά την κατανάλωση και τις εισαγωγές.

Θέλουμε η Πολιτεία με ταχείς ρυθμούς και ουσιαστικές παρεμβάσεις να μην αφήσει να χαθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, που λήγει σε λίγους μήνες, τα οποία προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη και θέλουμε άμεσα να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για την αξιοποίηση του νέου «ΕΣΠΑ» της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 του γνωστού ως «ΣΕΣ», για να καταστεί δυνατό να υλοποιηθούν όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τις αγορές στον ανταγωνισμό και στην δημιουργική ακμάζουσα παραγωγική και εξωστρεφή επιχειρηματική δράση.

 

Σ’ ότι αφορά τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, το γεγονός της έγκρισης από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας της υλοποίησης του «Επιχειρησιακού Σχεδίου Στήριξης της Επιχειρηματικότητας στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας», (ενεργειακοί νομοί), που υποβλήθηκε από τα Επιμελητήρια Κοζάνης και Φλώρινας στα πλαίσια του ΕΑΠ 2012- 2016 (Αναπτυξιακός Πόρος της ΔΕΗ Α.Ε.), προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, που αφορά την οριζόντια στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προβολή επενδυτικών ευκαιριών στους δύο νομούς, αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Εξέλιξη,    που έρχεται διάπλατα να ανοίξει ένα παράθυρο φωτός και να δώσει ελπίδα επανεκκίνησης στην αποδυναμωμένη σήμερα επιχειρηματική πραγματικότητα της περιοχής.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα δώσει ώθηση στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δη στις εξωστρεφείς, ώστε η σημερινή εικόνα της οικονομίας του τόπου να γίνει εντελώς διαφορετική από αυτή που βιώνουμε και αποτελεσματικά να αντιμετωπισθεί ο επιχειρηματικός μαρασμός, η υπανάπτυξη και η ανησυχητικά για την κοινωνική συνοχή διόγκωση της ανεργίας.

Το ζητούμενο είναι να κάνουμε σταθερά και γοργά βήματα μπροστά, για να πετύχουμε όλες μαζί οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, με τη βούληση, τη συνεργασία και τη έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας, ένα καλύτερο αύριο για το Ελληνικό «Επιχειρείν», για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

 



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR