ΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΡΘΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ - ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ, κ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ, ΑΛΒΑΝΙΑΣ.

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΡΘΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ, κ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ, ΑΛΒΑΝΙΑΣ.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ, κ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ, ΑΛΒΑΝΙΑΣ.

 

ΤΙΡΑΝΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

 

Αξιότιμε κ. Σύμβουλε της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, κ. Πιπερίγκο,

 

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ Οικονομίας, Τουρισμού, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Αλβανίας, κ. ErvinMete,

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Τυράννων,

κ. Jaka

 

Αξιότιμη κα Προϊσταμένη του Γραφείου οικονομικών και εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στα Τίρανα, κα Λάρδα

 

Αξιότιμη κα Δ/ντρια του Εθνικού Κέντρου Εκθέσεων της Αλβανίας,

 

Κύριοι Πρόεδροι των Οργανισμών BiznesAlbania και της ένωσης Κατασκευαστών Αλβανίας

 

Κυρίες και Κύριοι επιχειρηματίες της Αλβανίας

 

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι,

 

Κυρίες και Κύριοι

 

 

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στην εκδήλωση αυτή στα Τίρανα, την πρωτεύουσα της φιλόξενης και φίλης χώρας Αλβανίας, επικεφαλής μιας πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής που αποτελείται από επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου Κοζάνης, που έχουν έρθει με όρεξη για συνεργασίες και επενδύσεις.

 

Στην αποστολή μας συμμετέχουν καταξιωμένοι- επιτυχημένοι στο Νομό μας επιχειρηματίες από σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας, άνθρωποι της δημιουργίας και της ανάπτυξης που πιστεύουν και επενδύουν στις αξίες του «επιχειρείν» και της υγιούς επιχειρηματικότητας και κυρίως έχουν βαθιά πεποίθηση ότι κάθε συνάντηση, κάθε ανταλλαγή, κάθε εμπορική και επιχειρηματική δράση βοηθά στην κατανόηση του ενός από τον άλλο και βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών λαών μας για το αμοιβαίο όφελος.

 

Η Ελλάδα και η Αλβανία μοιράζονται και θα πρέπει να συνεχίσουν να μοιράζονται στενές σχέσεις συνεργασίας σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι διανύουμε μία περίοδο κρίσιμη, τόσο για την ελληνική, όσο και για τη Βαλκανική οικονομία γενικότερα, που χαρακτηρίζεται από αστάθεια για τις αγορές, ρευστότητα για τις επιχειρήσεις και αβεβαιότητα για τους πολίτες.

Στην Ελλάδα τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα, καθώς το εύρος και η έκταση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης δυστυχώς δεν άφησε ανεπηρέαστο κανένα οικονομικό κλάδο.

 

Ωστόσο, εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με σοβαρές και συγκροτημένες μακροπρόθεσμες πολιτικές.

 

Από την πλευρά τους οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – όχι μόνο για τώρα, αλλά κυρίως για το μέλλον, αναλαμβάνοντας ενεργά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα και τη στασιμότητα επέφερε η κρίση με την υιοθέτηση νέων ανταγωνιστικών αναπτυξιακών πολιτικών στις επιχειρήσεις τους, μεταξύ των οποίων είναι και ανάληψη πρωτοβουλιών εξωστρέφειας και επέκτασης των δραστηριοτήτων τους με πραγματοποίηση και νέων συνεργασιών.

 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ήδη, από τη δεκαετία του ’90, έχουν αναπτυχθεί και εξαπλωθεί σε νέες, αναδυόμενες αγορές. Παρά τις προκλήσεις, που υπάρχουν πλέον σε αυτές – όπως και σε όλες τις αγορές – διαθέτουν εμπειρία και γνώση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η συμμετοχή των εξαγωγών και των επενδύσεων στο ΑΕΠ της Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά, τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ακόμα ότι η δυναμική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια αποτελεί σήμερα σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα και για τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Το Επιμελητήριο Κοζάνης δεν είναι η πρώτη φορά που φέρνει σε επαφή τους επιχειρηματίες του με τους επιχειρηματίες της Αλβανίας.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι μονίμως στο γραφείο μου εδώ και χρόνια είναι αναρτημένο στον τοίχο το Σύμφωνο συνεργασίας και αδελφοποίησης που υπογράψαμε το 1996 με το Επιμελητήριο Κορυτσάς, με το οποίο αναπτύξαμε- όταν λειτουργούσε -εξαιρετικές συνεργατικές σχέσεις επ’ ωφέλεια των μελών μας.

 

Πιστεύω βαθιά ότι το Σύμφωνο Συνεργασίας που θα υπογράψουμε σε λίγη ώρα από τώρα με το Επιμελητήριο Τιράνων και τον Πρόεδρο κ. Νικολιν Γιάκα θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας δημιουργικής και ωφέλιμης εποχής για την συνεργασία των μελών μας στους πολλούς τομείς που υπάρχει αμοιβαίο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα αναδειχθεί με τις συναντήσεις businesstobusinessπου θα ακολουθήσουν .

 

Έχω την πεποίθηση ότι – πέραν της κρίσης – υπάρχουν ευκαιρίες, για δημιουργία σημαντικών συνεργασιών μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς διαπιστώνω σήμερα με την παρουσία όλων μας εδώ ότι υπάρχει και η θέληση.

Υπάρχουν δυνατότητες για νέα προσέγγιση που θα ενθαρρύνει και θα στηρίξει την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, την ευελιξία στις επενδύσεις και τη διείσδυση στις δύο αγορές των χωρών μας.

 

Οι Έλληνες και οι Αλβανοί επιχειρηματίες βρίσκονταν πάντα σε στενή συνεργασία και μπορούν και πρέπει να  διευρύνουν περαιτέρω το πεδίο των συνεργασιών τους.

 

Στο χέρι μας και στην κοινή μας βούληση είναι να παρακάμψουμε τις δυσκολίες και τις αναβλητικότητες και να προωθήσουμε κοινές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες

 

Υπάρχουν ευκαιρίες και προοπτικές για όσους δε μεμψιμοιρούν και μένουν με σταυρωμένα χέρια. Ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν, προς όφελος των επιχειρήσεων μας , προς όφελος της ελληνικής και της Αλβανικής οικονομίας.

 

Είναι δεδομένο, συνεπώς, ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις αποτελούν γέφυρες ευρύτερης συνεργασίας, μεταξύ των δύο λαών και των κυβερνήσεων τους.

 

Η σημερινή πρωτοβουλία προσθέτει στην εκατέρωθεν επωφελή συνεργασία μας, από την οποία και οι δύο χώρες μόνον κερδισμένες μπορούν να βγουν.

Για την πραγματοποίησή της οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ, εκ μέρους της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κοζάνης, αλλά και προσωπικά,

 

- στην Ελληνική Πρεσβεία Τιράνων και τον Εξοχότατο Πρέσβη κύριο Λεωνίδα Ροκανά

 

-στο Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελλάδας στα Τίρανα και την Προϊσταμένη του κα Παγώνα Λάρδα, καθώς και στους συνεργάτες της για την άψογη συνεργασία και τη διοργάνωση των Β2Β συναντήσεων και όχι μόνο

-στον Αξιότιμο κ. Υπουργό της Αλβανικής Κυβέρνησης για την παρουσία του και τα καλά του λόγια που επιβεβαιώνουν την κοινή επιδίωξη των χωρών μας για να βρίσκονται πάντα και σε οικονομικό – επιχειρηματικό επίπεδο οι δύο χώρες κοντά, για ένα καλύτερο αύριο.

 

- στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τιράνων και τα μέλη της Διοίκησης του, που με μεγάλη προθυμία αποδέχθηκαν να αποτελέσουν τους αρωγούς της κοινής μας προσπάθειας για την προαγωγή των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των μελών των δύο Επιμελητηρίων που σε λίγο θα επισφραγισθεί με την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας που θα ακολουθήσει.

 

- Στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές

 

- σε όλους όσους βρίσκονται σήμερα εδώ και με την παρουσία τους στηρίζουν την προσπάθεια για συνεργασία, φιλία, αλληλοεκτίμηση.

-Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία με την ευχή τα αποτελέσματα των σημερινών μας συναντήσεων να είναι εποικοδομητικά για όλους τους επιχειρηματίες που θα συμμετέχουν στις σημερινές συναντήσεις.

 

 

Σας ευχαριστώ».

 



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00

© 2018 Επιμελητήριο Κοζάνης     Web Design & Development SGA.GR